Chirac roept nog één keer op tot 'ja'

De 'ultra-liberalen' komen in Europa aan de macht, wat 'onvermijdelijk ten koste van de zwaksten in de samenleving gaat', als zondag de Fransen de Europese Grondwet afwijzen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Met die dreigende woorden deed president Chirac donderdagavond een ultieme poging zijn burgers over te halen bij het referendum zondag de Europese Grondwet te aanvaarden. In een op drie televisiezenders tegelijk uitgezonden rede hield hij de Fransen met veel pathos voor: 'Eenieder heeft komende zondag de lotsbestemming van Frankrijk in zijn handen.'

Nog eens drie peilingen geven aan dat de 'nee'-stem almaar sterker wordt: in twee peilingen bleek die te zijn opgelopen naar 55 procent, in een derde staat het 'nee'-kamp op 54. Eerder deze week schommelde die score nog tussen 52 en 54 procent. Vooral de linkse kiezers keren zich af van de 'te liberale' Grondwet.

Het tv-interview dat de voormalige socialistische premier Lionel Jospin dinsdagavond gaf om zijn achterban van het tegendeel te overtuigen, blijkt in de peilingen niets te hebben uitgehaald, integendeel. Chirac, die op het dieptepunt van zijn persoonlijke populariteit is beland, stond daarom voor de lastige taak het bij de linkse kiezers beter dan Jospin te doen.

Daartoe doorspekte de president zijn toespraak van nog geen kwartier met linkse argumenten. Hij wees op de steun die de zestig miljoen leden van de Europese vakbeweging aan de Grondwet hebben gegeven en benadrukte dat de bescherming van publieke dienstverlening nu voor het eerst in een Europees verdrag is terecht gekomen. 'Ieder land staat het vrij zelf te bepalen hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken', zo poogde hij de vrees weg te nemen dat Brussel uit is op het privatiseren van publieke taken. Ook voor 'het humaniseren van de mondialisering', 'het verdedigen van de sociale vooruitgang', 'de bescherming van het milieu' en 'een grootscheepse, gezamenlijke industriepolitiek' raadde Chirac de Fransen aan toch vooral een 'ja'-stem uit te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden