Chirac oogst hoon met compromis

De vakbonden en studenten hebben vrijdagavond afwijzend gereageerd op een poging van president Chirac om een compromis te sluiten over het CPE, het omstreden arbeidscontract voor jongeren tot 26 jaar....

In een tien minuten durende toespraak op radio en tv presenteerde Chirac zijn oplossing voor het herstel van de sociale rust in het land. De wet waarvan het CPE deel uitmaakt wordt officieel afgekondigd, maar zal snel door een afgezwakte wet worden vervangen. Daarin wordt de lengte van de proeftijd van twee naar een jaar teruggebracht. In die periode kan de werkgever een jongere niet langer zonder opgaaf van redenen ontslaan, zoals in de nu afgekondigde wet wel mogelijk is.

Studentenleider Bruno Julliard vindt dat uit de houding van Chirac ‘minachting’ voor de jongeren spreekt. Hij verzet zich principieel tegen een jongerencontract: ‘Alleen omdat we jongeren zijn, krijgen we niet dezelfde rechten als andere werknemers. Dat is niet rechtvaardig.’ ‘Onacceptabel’, meende Jean-Claude Mailly, de leider van de radicale bond Force Ouvrière. Hij begreep niet waarom een wet wordt afgekondigd en meteen door een tweede wordt gevolgd.

Oppositieleider François Hollande noemde Chiracs opstelling niet helder. ‘Hij maakt het ingewikkelder, terwijl hij het eenvoudig had moeten houden.’ Met zijn verdediging van de principes van het CPE ‘ten overstaan van alle Fransen’ gedraagt de president zich niet verantwoordelijk, meent Hollande, want ‘er zullen nieuwe demonstraties komen met alle risico’s van dien’. François Bayrou van de centrumrechtse UDF vond dat Chirac het ‘risico loopt zich belachelijk te maken’ door in één beweging een wet af te kondigen en zijn vervanger al aan te kondigen.

Chirac motiveerde die aanpak door erop te wijzen dat de wet door het parlement én door de Constitutionele Raad is goedgekeurd: ‘Dat heeft betekenis in een democratie.’ Volgens de grondwet had hij het parlement ook een tweede lezing van de wet kunnen aanvragen.

Met zijn voorstel bereikte Chirac in ieder geval dat de eenheid in het regeringskamp werd hersteld. De eerder rebellerende minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, sprak van een ‘wijs besluit’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden