'Chirac onderschat uitwerking proeven op onafhankelijkheidseisen' Protesten tegen Franse plannen houden aan

In Frankrijk zowel als in de Franse gebieden in de Stille Oceaan zijn het afgelopen weekeinde de protesten doorgegaan tegen de voorgenomen hervatting van kernproeven op het atol Mururoa....

AP, AFP, Reuter

PARIJS/PAPEETE

Ook in Noumea, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, werden de demonstraties geleid door organisaties die pleiten voor onafhankelijkheid. De lokale regering heeft sterke banden met de gaullistische RPR, de partij van president Chirac.

Regeringsfunctionarissen in Parijs zeiden zondag dat Chirac mogelijk de uitwerking van de proeven op de onafhankelijkheidseisen in de overzeese gebiedsdelen heeft onderschat.

De Franse politie heeft zondag de kapitein van de Rainbow Warrior, het actieschip van Greenpeace dat in de haven van Papeete ligt, een decreet overhandigd waarin staat dat elk schip dat zich in de twaalf-mijlszone rond het Mururoa-atol begeeft geënterd of beschoten kan worden. Greenpeace heeft aangekondigd zich niets van die waarschuwing te zullen aantrekken.

De organisatie zegt de instelling van een militaire verbodszone niet te zullen accepteren. Campagnecoördinator Stephanie Mills noemde het decreet zondag in Papeete een 'schaamteloze poging van de Franse militairen om Greenpeace te intimideren'.

Een aanbod van de Franse autoriteiten om een bezoek te brengen aan het testgebied werd door Greenpeace afgewezen als 'lariekoek'. Onder de opvarenden van de Rainbow Warrior bevindt zich de onlangs afgezette bisschop van Evreux, Jacques Gaillot. Gaillot werd door de paus uit zijn functie ontheven wegens politieke activiteiten.

In Parijs demonstreerden ongeveer vijfduizend mensen tegen de hervatting van de kernproeven, onder leiding van Dominique Voynet, presidentskandidaat van de Groenen. Er werden spandoeken meegedragen met teksten als 'Chirassic Parc' en 'Een nucleaire oorlog test je niet'.

Het reclamebureau Saatchi en Saatchi Australië heeft aangekondigd komende week een campagne te zullen starten in de Franse kranten om het Franse publiek van de onjuistheid van de proeven te overtuigen. De Australische regering heeft eveneens plannen gelanceerd om, samen met andere landen in de regio, een gezamenlijke publiciteitscampagne te beginnen in Frankrijk.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Margie Sudre arriveerde zondag in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zij zal daar met regeringsfunctionarissen spreken in een poging de Franse beweegredenen voor de proeven toe te lichten. Ook op de Filipijnen stuiten de plannen op grote weerstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden