‘Chirac mengde zich in onderzoek’

President Jacques Chirac heeft zich in detail beziggehouden met het onderzoek van generaal Philippe Rondot in de Clearstream-affaire, anders dan premier Dominique de Villepin beweert....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Die kwam in 2004 tot de conclusie dat de affaire draaide om een valse lijst van politici en zakenlieden die ten onrechte van het aanhouden van zwartgeldrekeningen werden beschuldigd. Over zijn onderzoek haalt hij Villepin aan, die tegen hem zei: ‘Als wij zichtbaar worden, de PR (president van de republiek – red.) en ik, dan vliegen we de laan uit.’

Uit de aantekenboekjes van Rondot blijkt dat Chirac heeft verordonneerd dat Rondot alleen aan hemzelf en Villepin zou rapporteren, maar niet aan de minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie. Bij de laatste ‘is dat besluit erg slecht gevallen’, zo schrijft Rondot, die hiërarchisch onder de minister van Defensie valt.

Herhaaldelijk schrijft hij dat het ‘beschermen van de president’ zijn opdracht is. Ook signaleert hij het ‘risico dat de PR wordt geraakt’. Die aantekeningen brengen premier Villepin, die Chirac tot dusver uit de wind heeft willen houden, in een lastig parket.

Villepin beweerde vorige week dat het onderzoek van Rondot niet was gericht tegen zijn politieke vijand, Nicolas Sarkozy, een van de politici op de valse lijst. Maar de aantekeningen geven aan dat Villepin met het vizier op zijn tegenstander wilde doorgaan met het onderzoek, ondanks bewijzen dat er niets aan de hand was.

De premier wekt verder de indruk onder grote invloed te hebben gestaan van de zakenman Jean-Louis Gergorin, die ervan wordt verdacht de ‘valse klokkenluider’ in de affaire te zijn. Gergorin legde woensdag zijn functie neer.

De aantekeningen van Rondot werden in beslag genomen door de twee onderzoeksrechters die de affaire pogen te ontrafelen. Na de publicatie in Le Monde heeft generaal Rondot verzocht om een onderzoek door justitie naar het lek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden