Chirac krijgt steun 52 landen Afrika

De Afrikaanse regeringsleiders die deelnemen aan een top met Frankrijk hebben zich achter het standpunt van de Franse president Chirac inzake de kwestie-Irak gesteld....

Chirac, die het onderwerp op het laatste moment aan de agenda had toegevoegd, toonde zich verheugd met de officiële verklaring. Daarin pleiten de Afrikaanse landen en Frankrijk voor verlenging van de VN-inspecties. 'Er bestaat een alternatief voor oorlog.'

Hij was ingenomen met het grote aantal deelnemers: 42 regeringsleiders en tien landenvertegenwoordigers van lager niveau. Ook Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, woonde de beraadslagingen bij. Drie Afrikaanse landen (Angola, Kameroen en Guinee) zitten momenteel in de Veiligheidsraad als niet-permanente leden.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Walter Kansteiner sprak gisteren in de Angolese hoofdstad Luanda met president José-Eduardo dos Santos om hem over te halen de Amerikaans-Britse wens tot een resolutie van de Veiligheidsraad die het gebruik van geweld tegen Bagdad toestaat, te steunen.

Frankrijk ijvert voor een resolutie waarin het aantal inspecteurs wordt vergroot en hun middelen worden uitgebreid.

In de verklaring waarschuwen de Afrikaanse landen voor 'grote risico's voor de stabiliteit in de regio, in Afrika en in de wereld' bij militaire actie tegen Irak. Ze doen een beroep op de Iraakse leider Saddam Hussein om volledig mee te werken met de VN-inspecteurs. Eerder deze maand vroeg de Afrikaanse Unie al om verlenging van de inspecties.

De top in Parijs was omstreden vanwege de deelname van de Zimbabwaanse president Mugabe. De EU heeft voor hem en zijn medewerkers een inreisverbod afgekondigd, maar Chirac had een uitzondering bedongen voor de Franco-Afrikaanse top.

Het thema van de bijeenkomst was 'een nieuw partnerschap tussen Frankrijk en Afrika'. Donderdag zei Chirac: 'Sommigen van u hadden de indruk dat Frankrijk de neiging had afstand te nemen van Afrika. De Franse regering heeft stappen genomen om dit te herstellen. Afrika ligt in het hart van Frankrijks prioriteiten.'

Chirac verklaarde na afloop van de top dat hij voorstander is van het afschaffen van subsidies op de uitvoer van voedsel naar Afrika. Dit zou de Afrikaanse landbouw schaden. In EU-verband verzet Frankrijk zich echter tegen de hervorming van de subsidies aan de landbouw in het algemeen. Die zou ook de uitvoer van Afrikaanse producten naar de EU makkelijker maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.