Chirac keurt pessimisme Westen over Afrika af

De Franse president Chirac heeft genoeg van het 'afro-pessimisme' en de neiging van veel westerse landen, met name de Verenigde Staten, zich van Afrika af te keren....

AFP, Reuter

DAKAR

'Afrika moet tot optimisme inspireren, niet tot wanhoop', zei Chirac, die de Afrikanen tevens wees op het belang van democratisering en goede betrekkingen met de financiële instellingen als het IMF. De president zei in de Gabonese hoofdstad Libreville de westerse neiging zich politiek van Afrika los te maken 'pervers' en 'gevaarlijk'.

Chirac had in elk van de Afrikaanse hoofdsteden die hij sinds vorige week woensdag aandeed, de staatshoofden van de naburige landen uitgenodigd. De president zag vijftien leiders. Alleen de president van Mali, Alpha Omar Konaré, weigerde gisteren naar de Senegalese hoofdstad Dakar te komen omdat hij zich achtergesteld voelde.

Volgens radio-Mali leek het bezoek van Chirac 'een hiërarchie van betrekkingen te weerspiegelen tussne Frankrijk en francofoon Afrika - een orde die het bestaan van voorkeurszones suggereert'.

De meeste leiders van Franstalig Afrika toonden zich in het openbaar uiterst verheugd met de komst van Chirac. Zijn verkiezing luidt naar zij hopen een terugkeer naar het gaullistische tijdperk in, toen de Fransen nauwe banden hadden met hun Afrikaanse achtertuin.

Chirac liet zich uit een gevoel voor symboliek vergezellen door de Afrika- en Maghreb-adviseur van de presidenten De Gaulle en Pompidou, de 83-jarige Jacques Foccart. Ook bracht de Franse president vrijdag een bezoek aan het graf van wijlen Félix Houphouet-Boigny, de oud-president van Ivoorkust en ooit minister in een Frans kabinet.

Niettemin zou zich zaterdag tijdens de top in Gabon, de goede sfeer ten spijt, een heftige woordenwisseling hebben voorgedaan tussen Chirac en de Kameroenese president Paul Biya over de noodzaak van politieke en economische hervormingen. Dat is uit diplomatieke bronnen vernomen.

Frankrijk weigert sinds 1993 de Afrikaanse economieën nog langer tot elke prijs te steunen. De toenmalige regering-Balladur eiste dat de Afrikaanse landen zich naar de IMF-programma's zouden voegen. Dat verandert niet onder Chirac.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden