Chirac hoopt op mandaat kiezers voor halen EMU-normen; Vervroegde verkiezingen in Frankrijk bijna zeker

Vooral de jongste alarmerende cijfers over het begrotingstekort geven aanleiding tot de geruchten over vervroegde verkiezingen in Frankrijk. Het vooruitzicht voor 1997 is een tekort van 3,8 procent....

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Een begrotingstekort van dergelijke omvang vereist een ingrijpende broekriem-operatie die feitelijk niet te combineren valt met een verkiezingscampagne volgens het reguliere schema.

Maart 1998 staat eigenlijk op de rol voor het kiezen van een nieuw parlement, een datum die ongelukkig samenvalt met het vaststellen van de lijst van landen die mogen meedoen met de EMU. Een thema dat bepaald niet populair is.

Door de verkiezingen naar voren te halen, hoopt president Chirac op een stevig mandaat om Frankrijk de Monetaire Unie binnen te loodsen. De president zal, zo verwachten Elysée-kenners, uiterlijk donderdag gebruik maken van zijn voorrecht om het parlement te ontbinden en binnen zes weken - eind mei, begin juni - verkiezingen uit te schrijven.

Deze week liep de politieke koorts snel op in de Parijse driehoek tussen het presidentiële Elysée, het Matignon van de premier aan de linkeroever van de Seine, en de Assemblée Nationale van de kamerleden.

Chirac liet zijn partijbaronnen opdraven voor advies, en steeds meer vooraanstaande politici van de regerende RPR/UDF-coalitie lieten zich positief uit over het idee om zo snel mogelijk naar de stembus te gaan.

Niettemin wijst het uitgebreide adviseringscircuit dat Chirac op touw heeft gezet op twijfel bij de president.

De vervroegde operatie is dan ook niet zonder risico's. Om te beginnen verliest de president, als hij het parlement eenmaal heeft ontbonden, het recht om dat binnen twee jaar nog een keer te doen. Wanneer het verkiezingsresultaat tegenvalt, wordt zijn handelingsruimte aanzienlijk kleiner.

Voorts bieden de opiniepeilingen weinig helderheid over de te verwachten uitkomst. Het is waar dat de socialistische partij onder Lionel Jospin er niet in slaagt geloofwaardig oppositie te voeren. De grote meerderheid van de Fransen is weinig onder de indruk van de miljarden verslindende banenplannen waarmee de socialisten goede sier willen maken.

Maar de situatie in het regeringskamp is weinig beter. Na een bescheiden opleving aan het eind van de winter is de populariteit van zowel Chirac als premier Alain Juppé weer op een dieptepunt beland. De te verwachten uitkomst van de verkiezingen hangt op dit moment af van de krant die men leest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden