Chirac erkent Franse schuld aan deportatie van joden

Tijdens de plechtige herdenking van de grote razzia in Parijs van 16 juli 1942, heeft president Jacques Chirac zondag de medeschuld van de Franse natie aan de jodendeportaties toegegeven....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Chiracs voorganger Mitterrand, die zelf geen brandschoon oorlogsverleden had, heeft altijd geweigerd de verantwoordelijkheid van Frankrijk aan de jodenvervolgingen te erkennen. Volgens Mitterrand was het de schuld van een geïsoleerde groep die zich in de Vichy-periode van de macht meester had gemaakt, maar die niet representatief was voor de Franse natie.

De Fransen hebben in hun officiële geschiedschrijving lang gezwegen over hun eigen bijdrage aan de jodenvervolging. Zo waren er enkele duizenden Franse politieagenten betrokken bij de gisteren herdachtte razzia van het overdekte wielerstadion in Parijs. Ongeveer dertienduizend buitenlandse joden zaten daar vijf dagen lang bijeengedreven, tot hun transport naar de Duitse vernietigingskampen.

Niet alleen mannen en vrouwen waren in de joodse wijken van Parijs opgepakt, maar ook vierduizend kinderen. Op speciale aandrang van de Franse autoriteiten accepteerden de Duitsers uiteindelijk met tegenzin tevens de deportatie van de kinderen, waarvan er niet één levend is teruggekeerd.

De Franse advocaat en nazi-jager Serge Klarsfeld heeft zaterdag in een interview met Libération onthuld dat de Franse overheid een belangrijk deel van de geconfisqueerde bezittingen van de opgepakte joden nimmer heeft teruggegeven.

Na jarenlang het 'zwijgen' van Mitterrand scherp te hebben veroordeeld, noemde Klarsfeld de door Chirac uitgesproken schuldbekentenis namens Frankrijk 'een moedige daad'.

Chirac trok gisteren tevens een waarschuwende parallel met het racisme, het antisemitisme en de vreemdelingenhaat van de huidige extreemrechtse partij van Jean-Marie Le Pen, het Front national.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden