Chirac en Bush pogen irritaties te verhullen

Alle camera's weten de Amerikaanse president Bush en zijn Franse collega Chirac op zich gericht, wanneer zij elkaar dit weekeinde in Sint-Petersburg voor het eerst ontmoeten sinds hun conflict over de oorlog tegen Irak....

Wanneer beide wereldleiders elkaar maandag in het Franse Evian treffen, wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan. 'Hoe denken ze nu werkelijk over elkaar?', is de vraag die iedereen zich stelt, maar waarop de televisiebeelden vermoedelijk geen eerlijk antwoord zullen geven.

Want als er iets is dat Bush en Chirac deze dagen bindt, dan is het wel hun wil de indruk te wekken dat hun onderlinge betrekkingen uitstekend zijn. Beide presidenten hebben zich voorgenomen de schade die in de relatie Frankrijk-VS is aangericht, te beperken. In de aanloop naar hun ontmoeting is van beide kanten goede wil getoond.

Zo stemde Frankrijk in met een Veiligheidsraadresolutie van de Amerikanen over Irak, ook al ging die op een aantal punten in tegen de Franse visie: de rol van de Verenigde Naties werd klein gehouden en de oorlog tegen Irak werd min of meer gelegitimeerd. De Fransen gingen niettemin akkoord om de Amerikanen niet weer voor het hoofd te stoten en om op het wereldtoneel opnieuw te kunnen meespelen.

Ook Bush toonde zich van zijn verzoenende kant. In een interview met de Franse krant Le Figaro verklaarde hij vrijdag dat het Amerikaanse volk weliswaar 'teleurgesteld en gefrustreerd' was over de Franse opstelling inzake Irak, 'maar dat negatieve gedrag zal in het geheel niet mijn beleid ten opzichte van Frankrijk en Europa beïnvloeden'. Bush zei er zin in te hebben om weer eens met Jacques Chirac te kunnen discussiëren. Waarna hij zelfs uitriep: 'Vive la France!'

Frankrijk en de VS gaan hun onderlinge wantrouwen dus zoveel mogelijk onderdrukken, maar of dat helemaal gaat lukken, is de vraag. Want Chirac ziet de G8-topin Evian ook als een gelegenheid om zich te profileren met thema's als ontwikkelingslanden en het milieu. Dat doet hij op een manier die bij de VS ergernis kan wekken.

Voor zondag heeft Chirac naast de G8 nog een tweede top georganiseerd, maar dan een met twaalf leiders uit landen van het Zuiden. Chirac wil benadrukken dat de wereld groter is dan de G8: 'Het heeft geen zin om besluiten met zijn achten te nemen, als een veel groter deel van de werelderdoor wordt geraakt.' Onder de zuidelijke wereldleiders bevindt zich de Braziliaanse president Lula, die populair is bij de in Evian protesterende 'andersglobalisten'.

Die protestbeweging mag zich in de warme belangstelling van Chirac verheugen. In de aanloop naar Evian organiseerde hij niet minder dan tien bijeenkomsten met niet-gouvernementele organisaties uit die hoek.

Chirac heeft zich geheel ondergedompeld in de retoriek van de voorstanders van een 'mondialisering met een menselijk gezicht'. Hij hamert op de noodzaak van een 'ecologische revolutie', beklaagt zich over de schuldenlast voor arme landen en wil een 'internationale belasting' om ontwikkelinglanden te helpen. Bovendien is hij een voorstander van een 'multipolaire wereld', lees: een wereld waarin de Verenigde Staten het niet alleen voor het zeggen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden