Chirac-effect onder kiezers Frankrijk blijft uit

Het extreem-rechtse Front national heeft opnieuw terrein gewonnen bij de zondag in Frankrijk gehouden eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Gematigd rechts heeft anderhalve maand na de presidentszege niet kunnen profiteren van een Chirac-effect....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

De Fransen zijn, met een recordlage opkomst van rond de 65 procent tegenover het vorige dieptepunt van 73 procent in 1989, nauwelijks warm gelopen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is de blijvende groei van de aanhang van het Front national.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen scoorde Le Pen 5,1 procent. Gisteren was dat landelijk gerekend 7,2 procent. Dat is verhoudingsgewijs nauwelijks lager dan de 15 procent die Le Pen bij de presidentsverkiezingen haalde, omdat het FN bij de gemeenteverkiezingen niet overal met een lijst uitkomt.

In Mulhouse eindigde de FN-kandidaat met 30 procent achter de zittende socialistische burgemeester Bockel, die afhankelijk zal zijn van de gematigd rechtse kiezers voor het behoud van zijn zetel. De kandidaten van Le Pen zullen bij de tweede ronde komende zondag in een groot aantal steden een beslissende rol spelen bij de keuze tussen de linkse en de rechtse kandidaat.

In Nice is de gaullistische burgemeester Barety met 26,5 procent als tweede geëindigd achter de dissidente Front-kandidaat Peyrat (34,6 procent), en behaalde de officiële kandidaat van Le Pen nog eens 12,5 procent. Gematigd rechts maakt een goede kans om voor het eerst sinds 1953 het burgemeesterschap in Marseille terug te winnen.

De eeuwige gaullistische kandidaat Gaudin eindigde in Marseille met 36 procent op de eerste plaats. De socialist Weygand (28,2 procent) werd gehinderd door een dissidente lijst. Maar ook in Marseille zal veel afhangen van de Front-kiezers wier kandidaat Perdono 22,3 procent van de stemmen vergaarde.

Rechts heeft nauwelijks van een Chirac-effect kunnen profiteren. Premier Juppé werd weliswaar met 50,2 procent gekozen als opvolger van Jacques Chaban-Delmas als burgemeester van Bordeaux. Maar de mediagenieke minister van Gezondheid, Elisabeth Huppert, leed met 32 procent schipbreuk in Nantes. Met 59 procent werd de socialistische burgemeester herkozen.

Een directe zege was er ook voor de socialistische burgemeester van Straatsburg, Catherine Trautmann, met 53,7 procent. In Lille heeft de zittende burgemeester Mauroy met 41 procent een comfortabele uitgangspositie voor de tweede ronde tegenover de rechtse kandidaat Türk (35 procent). Het laatste historische communistische bolwerk Le Havre dreigt echter in rechtse handen te vallen. De zittende PC-burgemeester Colliard haalde niet meer dan 36,2 procent tegenover 36,5 procent voor de gaullist Ruffenacht, met het Front (20,7 procent) op de derde plaats.

In Parijs dreigt een bres te worden geschoten in de rechtse overheersing, nu Chirac na 16 jaar zijn burgemeesterszetel heeft verruild voor het presidentiële paleis. In twee van de twintig arrondissementen (het Elfde en het Twintigste) is de socialistische kandidaat voor het eerst voorop geëindigd. Maar de lage opkomst (net 50 procent) maakt de prognoses onzeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden