Chips pasjes verstoren medische apparatuur

Op afstand afleesbare chips in toegangspassen en in medische hulpmiddelen kunnen medische apparaten storen.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De onderzoekers bekeken twee verschillende typen identificatiechips (zogeheten rfid-chips) waarmee op afstand goederen en mensen kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd. De chips werden uitgelezen in de buurt van 41 verschillende medische apparaten die op een intensive care en in een operatiekamer worden gebruikt.

Er werden 123 testen uitgevoerd, 34 keer ging het mis. Op gemiddeld 30 centimeter afstand veroorzaakte het uitlezen van de identificatiechip een storing. In 22 gevallen zou een ernstige situatie zijn ontstaan, oordeelden vijf specialisten. Zo sprongen uitwendige pacemakers op tilt, die op ic’s worden gebruikt om de hartslag op tempo te houden. Ook infuuspompen bleken erg gevoelig voor een elektrische rfid-puls.

Rfid-chips worden gebruikt om in de gaten te houden waar goederen (pillen, bloedproducten, operatiesponsen) en mensen zijn. Ze zitten onder meer in polsbandjes. Ook in veel bedrijfsauto’s is zo’n identificatiechip gemonteerd. Bij een toegangspoortje of met een speciale lezer kunnen gegevens in de chip met radiogolven worden uitgelezen.

In de gezondheidszorg neemt het gebruik van rfid-chips in polsbandjes snel toe, zegt onderzoeker Erik Jan van Lieshout van het AMC. ‘Behandelprocessen en wachttijden in een ziekenhuis zijn ermee te registreren.’

Identificatiegegevens in de chip worden uitgelezen met radiogolven. Daarmee wordt een commando naar de chip gestuurd, die vervolgens via radiogolven gegevens naar het poortje of de lezer terugzendt. Antidiefstalpoortjes in winkels werken vergelijkbaar, zij lezen informatie in een rfid-chip in de productverpakking uit en ‘zien’ van een afstand of is afgerekend.

De radiogolven die worden uitgezonden, verstoren medische apparaten, blijkt uit het TNO-onderzoek in het AMC. De onderzoekers waarschuwen in het tijdschriftartikel voor te snelle invoering van dit soort systemen. Eerst goed uitzoeken of rfid-chips in een bepaalde ziekenhuisomgeving zijn te gebruiken, is het advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden