Chips en wenskaarten hebben last van internet

Zakenbank Merrill Lynch heeft donderdag flink huisgehouden onder de chipfondsen in de Verenigde Staten. De negatieve koopadviezen duwden de koersen van communicatiechipmakers Applied Micro Circuits en PMC Sierra behoorlijk omlaag....

Van onze verslaggeefster

Osha's opmerkingen maakten de lawine van dalende technokoersen, die vorige week inzette met Cisco, nog groter. De grootste fabrikant van netwerk-apparatuur liet vorige week weten dat zijn grondstofvoorraden waren toegenomen, daarmee de verwachting wekkend dat het aantal bestellingen voor chips zal afnemen.

De Nasdaq, waaraan veel technofondsen staan genoteerd, kreeg het dan ook behoorlijk voor de kiezen. De index sloot op 3032,47 punten, een verlies van 133,02 punten. De Dow Jones index, graadmeter van de Newyorkse effectenbeurs, deed het ook niet al te best. De teller bleef uiteindelijk stilstaan bij 10.656,80 punten, een min van 50,80 punten.

'De technofondsen waren de laatste paar jaar marktleider. Als dat ophoudt, blijft er weinig leiderschap over', concludeerde Andrew Adams, werkzaam bij het hedgefund CWH Associates, tegenover het financiële persbureau Bloomberg. 'Hoe meer van deze negatieve beoordelingen er komen, en hoe slechter de omzetten, hoe sceptischer de beleggers worden.

De malaise bij de internetfondsen heeft tot gevolg gehad dat sinds januari van dit jaar al 130 dotcommers hun deuren hebben gesloten, zo blijkt uit een donderdag verschenen rapport. Daarbij zijn achtduizend banen verdwenen. De dotcommers zijn de dupe van de weerzin onder de beleggers om geld te steken in bedrijven zonder vooruitzichten.

Ook de wenskaartenindustrie heeft last van internet. Een wens mailen is immers gratis, kaarten kosten geld. Voorts blijken vooral goedkope kaarten populair. Daarnaast zijn de verliezen bij de regionale kaartenwinkels veel groter dan de winsten bij warenhuizen als Wal-Mart.

De limonadereus Coca-Cola kondigde aan een eenmalige voorziening van 188 miljoen dollar in het vierde kwartaal te zullen treffen om een rechtszaak te schikken die was aangespannen door een groep zwarte werknemers. Zij vonden dat ze gediscrimineerd werden. In totaal betaalt Coca-Cola 192,5 miljoen dollar om de zaak af te kopen.

De consumentenprijzen stegen in oktober met 0,2 procent, half zoveel als een maand eerder, meldt het ministerie van Arbeid. De gestegen arbeidsproductiviteit compenseert opnieuw de gestegen energieprijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden