Chipmachinefabrikant ASML maakt doelstellingen waar

Chipmachinefabrikant ASML ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 1,32 miljard euro, tegen 1,19 miljard euro in de voorgaande periode. ASML boekte een nettowinst van 193 miljoen euro, tegen 221 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dit maakte het technologiebedrijf woensdag bekend.

ANP

VELDHOVEN - Voor het vierde kwartaal voorziet ASML een omzet rond de 1,8 miljard euro. De opbrengsten over heel 2013, inclusief die van de overgenomen lichtbronproducent Cymer, komt daarmee uit rond de 5,2 miljard euro. ASML verwacht dat het omzetniveau dat in de tweede jaarhelft gehaald wordt, zich zal doorzetten in de eerste helft van 2014.

ASML investeerde in het derde kwartaal 244 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, 44 miljoen meer dan in het voorgaande kwartaal. Ook de algemene kosten namen toe, van 68 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 91 miljoen in het derde.

ASML merkt aan de orders van klanten dat de markt voor geheugenchips aan het herstellen is, zei topman Peter Wennink in een toelichting op de cijfers. Vooral waar het gaat om geheugenchips voor mobiele telefoons is nog altijd sprake van ondercapaciteit in de markt, zei hij. 'De mobiele revolutie gaat nog altijd door', constateert hij. 'Dat betekent dat we meer geheugen nodig hebben en dat is te zien in ons orderboek.'

Op koers

De ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines, met zogenoemde EUV-technologie, ligt volgens topman Peter Wennink nog altijd 'op koers'.

ASML verwacht dit jaar drie EUV-machines te verschepen. Daarvan zal er volgens het bedrijf een kunnen worden meegeteld in de omzet in het vierde kwartaal. De nieuwe technologie draagt voorlopig nog niet bij aan de winst door de hoge aanloopkosten en de lage bezettingsgraad van de productiefaciliteiten.

De netto-orderontvangst van ASML in het derde kwartaal bedroeg 1,42 miljard euro. In de orderportefeuille staan nu bestellingen voor 59 machines ter waarde van in totaal 1,84 miljard euro. De ordercijfers zijn exclusief EUV-machines.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden