Chip maakt jokken over beugel onmogelijk

Pubers die hun beugel niet lang genoeg dragen, kunnen straks niet meer ontsnappen: vanaf nu is er een beugel met ingebouwde chip. Daarmee kan de orthodontist precies zien hoe vaak en hoe lang hij per dag in de mond is geweest.

MAUD EFFTING

AMSTERDAM - De beugelchip werkt op lichaamstemperatuur en er is volgens de producent niet mee te smokkelen door hem bijvoorbeeld onder een warmtelamp te leggen. Hij is via een apparaat bij de beugeltandarts uit te lezen. Verzekeraars zijn enthousiast en hebben besloten de chip vanaf juli te vergoeden.

Orthodontisten kampen al jaren met kinderen die niet 'beugeltrouw' zijn. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat kinderen hun beugel slechts vijf tot zes uur per dag dragen, terwijl hun ouders denken dat ze hem elf uur in hebben. De gemiddeld voorgeschreven tijd ligt zelfs op veertien uur.

'Ik merkte steeds vaker dat mensen niet eerlijk waren', zegt tandarts Marco Pachon Y Steur, die de chip in Nederland introduceerde. 'Soms had ik een uitgedroogd beugeltje voor me, waarvan ik zeker wist dat het nauwelijks was gedragen. Maar dan zei het kind ijskoud: ja hoor, ik heb hem elke dag in gehad. Ook hun ouders beweerden met droge ogen dat het zo was.

'Soms had ik op een dag wel vier of vijf van dit soort patiënten. Voor pubers is het lastig om de 'slisbak' op school te dragen, ook omdat je er moeilijk mee praat. Ik weet dat een deel van de tandartsen er niet eens aan begint hem voor te schrijven. Veel ouders lukte het ook niet hun kind te motiveren. Die zeiden dan: zegt u het maar tegen hem, want naar mij luistert-ie niet. '

Samen met een Oostenrijkse producent ontwikkelde hij de TheraMon. Pubers die de chip gebruiken, lijken hun beugel langer te dragen dan ze voorheen deden, zegt hij. 'Bij de controles staan ze gespannen voor het apparaat om te zien hoeveel ze gehaald hebben.'

Veel kinderen hoeven hun beugel nog maar vier maanden overdag in, en hoeven hem daarna alleen nog 's nachts te dragen. Kinderen die hun beugel wél langdurig overdag dragen, maar geen effect zien omdat hij niet werkt, vist Pachon er nu ook uit.

In eerste instantie was hij bang dat ouders het als Big Brother of als de beugelpolitie zouden zien. Maar in zijn praktijk, zegt hij, maakte geen enkele ouder bezwaar. Sterker: 'Ze waren blij dat ze hun kind niet elke dag meer achter de broek aan hoefden te zitten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden