Chip-industrie wordt dit jaar niet meer beter

Razendsnel omhoog en keihard naar beneden. 'Dat is het cyclische bestaan waar je voor kiest als je opereert in de chip-industrie', zei P....

Van onze verslaggevers Kees Kraaijeveld Gert-Jan van Teeffelen

Want in 2000 vlogen computers, mobiele telefoons en internetapparatuur - waarin 60 procent van de nieuwe chips verdwijnt - immers nog over de toonbank. Chipproducenten als het Frans-Italiaanse STMicro, Siemens-dochter Infinion en Philips konden met geen mogelijkheid voldoen aan de overstelpende vraag.

Die wereld staat nu op zijn kop. Consumenten kopen geen nieuwe computers meer en de mobiele revolutie stagneert. Computerboeren als Compaq en Hewlett Packard kunnen zich slechts met moeite van hun voorraden ontdoen. Nokia en Ericsson zien de spectaculaire groeicijfers van telefoontjes verschrompelen. Chips bijbestellen is wel het laatste waar de fabrikanten aan denken.

Het gevolg is dat de chipsector onverwacht vroeg de weg naar beneden heeft gevonden. Fabrikanten rekenden erop dat de vraag naar chips pas in 2002 de top van de doorgaans zes jaar durende varkenscyclus zou bereiken. Ze worden stuk voor stuk verrast door de plotselinge neergang.

'De snelheid van deze downturn is fenomenaal', zei Philips' rekenmeester Hommen al bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. 'Een bruuske neergang die we niet kunnen absorberen', luidde de conclusie van STMicro-topman P. Pistorio donderdag.

De cijfers liegen er niet om. De Amerikaanse fabrikanten lieten in april al een omzetdaling van ruim 20 procent zien. De winstwaarschuwingen van Philips - vrijdag - en STMicro - donderdag - onderstrepen dat ook in Europa de malaise nog niet achter de rug is.

STMicro, de grootste chipproducent van Europa, ziet zijn omzet dit kwartaal met 20 procent dalen naar maximaal 1,8 miljard euro. Net als Philips, dat zwaar leunt op de telecomsector, krijgt de chipmaker steeds minder orders.

Infinion is het stadium van de waarschuwing al voorbij. De prijs van de geheugenchips die het Duitse concern maakt, is zó hard gedaald dat het zelf moet bijpassen. Chips die voor 3,40 dollar worden gemaakt, gaan de deur uit voor 1,80 dollar. 'Dat zet Infinion op een verlies van 200 miljoen euro per kwartaal', zegt analist J. Berghuis van Kempen & Co.

Van de peperdure nieuwe chipfabrieken - vorig jaar nog haastig bijgebouwd om de overweldigende chip-honger te kunnen stillen - staat nu 30 procent stil. Philips kampt nog met een veel grotere overcapaciteit dan zijn concurrenten. Eind van dit kwartaal zal 55 procent van Philips' capaciteit onbenut blijven. Om quitte te draaien, mag dit hoogstens 40 procent zijn, aldus Philips.

Dat Philips zijn bezettingsgraad snel kan verbeteren, is onwaarschijnlijk. Analisten zien voorlopig geen herstel voor de markt. Sterker nog: ze voorspellen dat het ergste nog moet komen. 'Beleggers dachten steeds dat de bodem wel bereikt was. Nu pas beseffen ze dat dit niet zo is', zegt Berghuis. 'Wij gaan er van uit dat er dit jaar geen opleving meer komt.'

Jammer, ook voor meneer Wennink van ASML. Tot er weer vraag komt naar zijn chipmachines, is er voor ASML maar één richting: keihard naar beneden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden