Chinezen zijn militaire kindertrainingen zat

Een gebruikelijke militaire training voor Chinese scholieren liep zondag uit op een knokpartij met veel gewonden.

Marije Vlaskamp
Chinese basisschoolleerlingen oefenen in legeruniformen in Taiyuan, ruim 400 kilometer ten zuidwesten van Peking. Beeld reuters
Chinese basisschoolleerlingen oefenen in legeruniformen in Taiyuan, ruim 400 kilometer ten zuidwesten van Peking.Beeld reuters

De verplichte militaire training voor scholieren in China ligt onder vuur na een reeks incidenten, waarbij middelbare scholieren tijdens legeroefeningen gewond raakten. Er zijn zelfs enkele doden gevallen. Onderwijsdeskundigen vinden het tijd om de 'achterhaalde en rigide' trainingen af te schaffen.

Na een knokpartij tussen legerinstructeurs en 16-jarige scholieren in de Zuid-Chinese provincie Hunan zondag moesten 42 personen, de meesten kinderen, zondag in het ziekenhuis worden behandeld voor botbreuken en snijwonden. Volgens nieuwswebsite Ifeng kwamen jongens in opstand tegen trainers, die flirtten met schoolmeisjes. Voor straf moesten ze een middag lang push-ups doen.

Volgens Ifeng waren de instructeurs dronken, maar andere websites geven de schuld aan de 'verwende' scholieren die handjes zand naar de instructeurs zouden hebben gegooid. Hoe dan ook, hele klaslokalen werden aan barrels geslagen tijdens het 'onprettig incident', zoals plaatselijke kranten de vechtpartij beschrijven.

Tientallen 16-jarige Chinezen raakten tijdens een knokpartij gewond. De beelden werden verspreid via sociale media. Beeld still uit film
Tientallen 16-jarige Chinezen raakten tijdens een knokpartij gewond. De beelden werden verspreid via sociale media.Beeld still uit film

De foto's van bloedende schoolkinderen in camouflagepakken die op Chinese sociale media circuleren, zijn geen reclame voor het Volksbevrijdingsleger. China heeft geen dienstplicht, maar is met 2.285.000 man onder de wapenen - 0,18 procent van de bevolking - wel het grootste leger ter wereld. De meeste van de beroepsmilitairen zijn laag opgeleide plattelandsjongeren.

Maar elke Chinees ondergaat op school twee militaire trainingen. Ook universiteiten beginnen hun eerste jaar met een trainingskamp. De duur varieert van enkele dagen tot een maand. 'Zorg dat uw kind goed heeft ontbeten en geef het voldoende water mee', adviseert een Pekingse middelbare school in een sms-je aan ouders van kinderen die op een tweedaags legerkamp gaan.

Scholen en plaatselijke legereenheden organiseren de training naar eigen inzicht: de betere scholen in Shanghai gaan naar een amusementspark genaamd Groene Boot, waar scholieren in vakantiehuisjes wonen. Kinderen uit de armoedige steenkolenprovincie Shanxi zien af in barakken in berggebieden. Ouders zijn niet welkom bij de trainingen, volgens jongeren een kruising tussen een schoolreisje en een ontgroening van een studentenvereniging.

'We bleven de hele nacht op en daagden elkaar uit tot wedstrijden rode liedjes zingen. De instructeurs waren niet veel ouder dan wij, ze drilden ons keihard', zo blikt Grace Qi terug op haar vierdaagse militaire training.

Een in 2007 uitgevaardigde richtlijn van het ministerie van Onderwijs beschrijft de trainingen als een middel tot 'het beheersen van primaire militaire vaardigheden, versterking van het concept van nationale verdediging, promotie van vaderlandsliefde en revolutionair heldendom en het temperen van de eigen wil van studenten'.

Discipline

Een meisje uit de Noord-Chinese provincie Liaoning stond vorige week zo slap in de houding, dat haar leraar haar voor de rest van de middag op de gang zette. Daarna sprong het kind van het schoolgebouw, meldt haar familie. Een 16-jarige jongen zakte deze week in elkaar tijdens een fysiek zware training en overleed in het ziekenhuis van de West-Chinese stad Xian. Daar komt de vechtpartij in Hunan bij: geen wonder dat scholen zich afvragen of die trainingen eigenlijk wel verantwoord zijn.

Scholen in Xian eisen nu een medische verklaring voor alle deelnemers aan een kamp. Twee Pekingse middelbare scholen hebben hun militaire trainingen afgelast. Op eigen initiatief en zonder nadere verklaring, want er zijn nog geen instructies van de onderwijsautoriteiten gekomen.

Discipline en sport onder leiding van militairen werden altijd gezien als een positief aspect van een nationalistische opvoeding, maar deze incidenten veroorzaken nu zoveel ophef dat zelfs afschaffing van de training bespreekbaar wordt. Het is een wonder dat tijdens de simpele maar gewelddadige trainingen niet vaker slachtoffers vallen, zegt onderwijsspecialist Xiong Bingqi tegen de Hongkongse krant South China Morning Post. Volgens hem moet de training op vrijwillige basis worden aangeboden. Dan nog voorspelt een andere deskundige, Yin Jianli, 'rampen' als de jonge en vaak onervaren legerinstructeurs niet beter worden opgeleid en geïnstrueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden