Chinezen woedend op corrupte leider

Een demonstratie buiten de autoriteiten om is in Peking ongehoord. Maar nog ongehoorder was de demonstratie eerder deze week tegen de op één na hoogste figuur in de staat en de partij, Li Peng....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Voor het volkscongres van Peking dromden woensdag honderd boze mensen samen. Hun leus loog er niet om: 'Li Peng, geef ons ons geld terug'.

Volgens hen is Li Pengs oudste zoon Li Xiaoyong er met hun spaargeld vandoor gegaan en is hij dankzij zijn pa ongrijpbaar.

De directeur van de betreffende investeringsmaatschappij, een Taiwanese zakenman, werd vorig jaar terechtgesteld omdat hij zijn beleggers 43,5 miljoen euro lichter zou hebben gemaakt. Over de resterende 30 miljoen euro die gestolen was, is niets meer vernomen.

De regering besliste dat de maatschappij illegaal was. Volgens de gedupeerden was dat een trucje om de hoofdverdachte buiten schot te houden, een zakenvriend van de geëxecuteerde Taiwanees.

Die vriend, een hoge politieofficier, is de oudste zoon van Li Peng. Hij behoort tot het gilde der 'prinsen', zoals de schatrijke kinderen van de hoogste partijleiders worden genoemd.

De demonstranten deelden pamfletten uit, maar de politie, anders zo allergisch voor alles wat op verstoring van de orde lijkt, liet hen ongemoeid. Het is een nieuwe aanwijzing voor de campagne van machtige vijanden van Li Peng. Die willen voorkomen dat op het partijcongres van komende herfst Li's protégés op hoge posten komen.

Li Peng, premier van China in de periode van 1988 tot 1998 en sinds vier jaar voorzitter van het Nationale Volkscongres, is de onbetwiste leider van de conservatieve vleugel van de partij. Behalve spreekwoordelijk voor zijn domheid is hij veelbesproken als hoofd van een familie die vaak van corruptie wordt beticht.

Twee maanden terug kwam het officiële Weekblad Aandelenfondsen met een artikel over de verrijking van Li Peng en zijn familie. Het nummer werd in beslag genomen, maar het feit dat het artikel had kunnen verschijnen was veelzeggend.

In een spaarzaam interview sprak daarna Li's vrouw tegen dat ze een privé-schoonheidsspecialiste had en dat ze zich had verrijkt aan de handel in onroerend goed en beursspeculatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden