Chinezen vissen Afrikaanse zeeën leeg

Chinese vissersboten vangen buiten hun territoriale wateren wereldwijd ruim elf keer meer vis dan hun land opgeeft aan de FAO, de VN-voedselorganisatie. In plaats van de gemelde 368 duizend ton, het gemiddelde over de periode 2000-2011, gaat het om 4,1 miljoen ton. Driekwart daarvan zou de Chinese vissersvloot van 3.400 boten uit wateren rond Afrika halen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER FOKKE OBBEMA

AMSTERDAM - Dit concludeert een groep wetenschappers van de Canadese University of British Columbia, na toepassing van een nieuwe meetmethode waarin de vangcapaciteit van gesignaleerde boten een grote rol speelt.

'Onze studie geeft de omvang aan van het plunderen van Afrika, waar zoveel mensen voor hun basisbehoefte aan eiwitten afhankelijk zijn van zeevoedsel', zegt teamleider Daniel Pauly, een Canadese zeebioloog met een eredoctoraat aan de Universiteit Wageningen. Landen behoren met correcte cijfers te komen, 'anders zal er voor onze kinderen geen vis meer over zijn.'

De FAO betwist het Canadese cijfer van 3 miljoen ton voor Afrika. Volgens een woordvoerder zou de door Pauly berekende vangst betekenen dat de Chinese vloot meer vangt dan alle andere landen bij elkaar. 'Die schatting is veel te hoog.' Hij acht 'hooguit 560 duizend ton' realistisch.

Andere experts wijzen er op dat een aanzienlijk hogere schatting dan de officiële FAO-cijfers wel degelijk waarschijnlijk is. De Duitse zeebioloog Rainer Froese, verbonden aan Geomar, een instituut voor oceaanstudies in Kiel, noemt dat 'zeer geloofwaardig'. Hij wijst erop dat de University of British Columbia 'hoog staat aangeschreven' en dat 'de Chinese statistieken die aan de FAO worden verstrekt in ieder geval niet correct zijn.'

Pavel Klinckhamers, campagneleider 'oceanen' bij Greenpeace, zegt dat 'juiste schattingen van vangsten door de Europese vloot al lastig zijn, maar bij Chinese schepen nog veel lastiger'.

Geloofwaardigheid FAO

Hij ziet in de ontkenning van de Canadese onderzoeksresultaten door de FAO een poging van die instantie de eigen geloofwaardigheid te redden: 'Met een erkenning zouden ze toegeven dat de door hen verzamelde gegevens over visvangst er aanzienlijk naast zitten.'

Klinckhamers signaleert in het voorbije jaar een aanzienlijke opmars van Chinese visserijbelangen in Mauretanië, waar buitenlandse schepen op makreel en sardines vissen. Vorig jaar domineerde de Nederlandse vloot in dat gebied, maar die blijft nu grotendeels weg als gevolg van een nieuw verdrag tussen de EU en Mauritanië. Daardoor zijn de kosten voor de Europese vissers toegenomen. Zij moeten verder uit de kust blijven en meer van lokaal personeel gebruikmaken.

Klinckhamers: 'Wat je nu kunt zien aankomen, is dat zij de plek van de Europese vloot gaan innemen.'

In hoeverre er ook sprake is van illegale vangst door de Chinezen kunnen de experts niet aangeven, simpelweg omdat de overeenkomsten over visvangst tussen China en Afrikaanse landen geheim worden gehouden. Wanneer de grens naar illegale vangst wordt overschreden kan de buitenwereld derhalve niet vaststellen.

Volgens Greenpeace staat wel vast dat de visconsumptie per hoofd van de bevolking in delen van Afrika terugloopt als gevolg van de visvangst door niet-Afrikaanse landen. De Chinese vangst zou hoofdzakelijk bij consumenten in China terechtkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden