Chinezen pakken 'ondergangssekte' hard aan

AMSTERDAM - Ruim duizend arrestaties en 23 gewonde schoolkinderen, dat is in China de balans van de voorspelde ondergang van de wereld. De arrestanten waren leden van een sekte, de 'Kerk van de Almachtige God', die niet alleen in het einde der tijden geloven, maar ook de Chinese Communistische Partij als de 'duivel' zien.


De man die vorige week vrijdag met een mes schoolkinderen verwondde, zou dat onder druk van onheilsvoorspellingen hebben gedaan, zo liet de politie weten.


De arrestatiegolf omvatte acht provincies, verspreid over China - een teken dat de politie de sekte, Quanneng Sheng geheten, al langer in het vizier had. Dat ligt ook voor de hand, want de autoriteiten zijn gespitst op religieuze gemeenschappen, omdat die in een hogere macht dan de Chinese Communistische Partij geloven.


Deze sekte, waarvan de leider sinds 2001 in ballingschap in de VS leeft, meent volgens zijn site dat China 'een fort van duivels is en een ondoordringbare gevangenis onder controle van de duivel'. De communistische partij wordt aangeduid als 'de grote, rode draak', die 'op alle niveaus en in alle huishoudens zijn verdedigingsmechanismes heeft'.


De 'Kerk van de Almachtige God' staat vooral bekend om zijn bekeringsdrift. Leden van concurrerende sektes zijn ontvoerd en fysiek geïntimideerd om over te stappen. De sekte, die sinds 1995 in China is verboden, had voor deze week, geïnspireerd door de Maya-kalender, grote veranderingen voorzien: er zou zich een vrouwelijke Christus aandienen en om die de ruimte te geven moest de Partij worden verslagen.


De autoriteiten besloten daarop tot actie over te gaan. Hun gevoeligheid voor religieuze groeperingen is vooral groot sinds de bekendste van hen, de Falun Gong, in 1999 de grootste demonstratie sinds het studentenprotest van 1989 tegen het bewind wist te organiseren. Dankzij het internet kwamen toen tot ontsteltenis van de Chinese leiders 10 duizend sekteleden bijeen bij Zhongnanhia, waar de regering zetelt.


De 36-jarige gestoorde man die vorige week vrijdag kinderen op hun school met een mes had aangevallen, deed dat 'omdat hij geloofde dat hij verdoemd was. Hij wilde iets doen om te worden herinnerd, voordat hij dood zou gaan', aldus de politie. De dader, zelf vader van twee kinderen, zegt ook nog een kind uit een raam te hebben willen gooien.


Maar toen hij het bloed van zijn slachtoffers zag, moest hij aan zijn eigen kinderen denken en zag hij ervan af.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden