Chinezen op krukjes

Er zijn veel manieren denkbaar waarop een fotograaf een cultuur kan karakteriseren. De wijze waarop Michael Wolf dat heeft gedaan behoort beslist tot de meer originele....

AH

Sitting in China toont in ruim honderd foto's stoelen, fauteuils en krukken in alle soorten en maten, nieuwe van kunststof en tientallen, zo niet honderden jaren oude krukjes, die van generatie op generatie zijn overgegaan en die vergroeid zijn geraakt met hun bezitters en hun nageslacht.

Aandoenlijk is de liefde waarmee die krukjes en stoelen telkens weer zijn opgekalefaterd, met touwtjes bijeen worden gehouden, provisorisch van een nieuwe poot zijn voorzien of inventief van nieuwe 'bekleding' (een afgedankte binnenband, theedoek om een baaltje stro gevouwen, een blok foam uit oud matras gesneden).

Natuurlijk is het niet alleen liefde voor de materie die de Chinezen tot inventief gebruik van de meubeltjes noopt, maar vooral zuinigheid die voortvloeit uit jarenlange armoede. Dat gegeven, gecombineerd met de blik die Wolf de toeschouwer gunt op het openbare leven, maakt Sitting in China zo bijzonder.

Het merendeel van de zetels bevindt zich op straat, soms op het platteland, meestal in de straten van metropolen als Peking, Shanghai en Chengdu, waar bejaarden dutten, kooplieden wachten op handel en schoenpoetsers hopen op klandizie. Vaak zit er iemand op de stoelen, maar voor het verhaal dat Wolf over China vertelt, is dat niet echt nodig. Gezamenlijk geven de portretten van al die zetels een mooie en hilarische dwarsdoorsnede van de Chinese maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden