Chinezen nu zelf slachtoffer merkpiraten

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

Eindelijk krijgen die Chinezen een koekje van eigen deeg, zal menig westerse ondernemer denken. China is berucht om de wijdverbreide minachting voor intellectueel eigendom, tot grote frustratie van westerse multinationals. Maar uit een inventarisatie van de Financial Times blijkt dat Chinese multinationals zelf slachtoffer worden van merkpiraten in het Westen.

Chinese bedrijven die bijvoorbeeld Canada of Duitsland willen veroveren, merken dat hun merknamen daar al zijn gedeponeerd. Voor deze bedrijven met internationale aspiraties zit er niets anders op dan een nieuwe merknaam te verzinnen of hun eigen naam voor veel geld terug te kopen.

Slachtoffer zijn onder andere de China Investment Bank, Bank of China, internetportaal Sohu en drankenfabrikant Wang Laoji. Volgens kenners is dit lijstje bedrijven slechts het topje van de ijsberg.

Overigens zijn het vaak Chinezen die de merknamen op westerse markten wegkapen. Ze willen – al dan niet in opdracht van een concurrent – de overzeese aspiraties van een Chinees bedrijf dwarsbomen. Of ze denken gewoon een bom duiten te kunnen verdienen.

Is hier een nieuwe goudmijn ontdekt? Kunnen we ook in Nederland snel de merknaam Bank of China of Sohu vastleggen om deze vervolgens voor gouden bergen te verkopen?

‘Zo eenvoudig is het niet’, zegt Micheline Don, specialist intellectueel eigendom bij advocatenkantoor NautaDutilh. ‘De juridische bescherming van een merknaam verschilt per land. In Nederland kun je een merknaam deponeren, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. De naam kan je bijvoorbeeld worden afgenomen als aantoonbaar is dat je te kwader trouw handelde bij de aanvraag, doordat je bekend was met het bestaan van het merk van de ander.’

Wat adviseert Don een klant die de merknaam Bank of China wil deponeren? ‘Dat zou ik afraden als je geen bank uit China bent, omdat de naam impliceert dat het om een bank uit China gaat. Maar een Chinese bank zou de naam in beginsel kunnen claimen.’

En namen als Sohu of Wang Laoji? ‘Als die in Nederland nog niet zijn opgeëist, maak je een goede kans. Bijvoorbeeld als je die merken gebruikt voor geheel andere producten dan de Chinese merkhouder.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden