Chinezen kopen Spaans vliegveld voor habbekrats

Het failliete vliegveld in de Castiliaanse provincieplaats Ciudad Real - oorspronkelijk vernoemd naar Don Quichot - is afgelopen week verkocht aan een Chinese investeerder. Bij een openbare verkoop van de vliegveldboe- del waren de Chinezen met de dumpprijs van 10.000 euro de hoogste bieder en mogen zich nu de gelukkige eigenaar noemen van de landingsbanen en de hangars in het kale landschap aan de rand van de Spaanse hoogvlakte.

null Beeld ap
Beeld ap

'Don Quichot' geldt als een van de paradepaardjes onder de vroegere investeringen in Spanjes vastgoedbubbel. De installatie heeft in totaal 450 miljoen euro gekost, maar belandde in 2010 officieel in een staat van faillissement wegens totaal gebrek aan baten.

De Chinese investeringsmaatschappij 'Tzaneen International' mag zich definitief eigenaar noemen indien er binnen drie weken tijd geen andere belangstellende op de proppen komt die op zijn minst bereid is 28 miljoen euro voor de boedel neer te tellen. De Chinese investeerders hebben verklaard dat ze het vliegveld willen uitbouwen tot de Europese poort van vrachtverkeer uit China. Daartoe zou nog een investering van tussen de 60 en 100 miljoen euro nodig zijn om het vliegveld gebruiksklaar te maken.

Over de details van het businessplan doet de nieuwe Chinese eigenaar er evenwel het zwijgen toe.

In Spanje is met een mengeling van scepsis en verbazing gereageerd op de aankoop. Vliegveld 'Don Quichot', de door waanbeelden geteisterde ridder wiens avonturen voor een belangrijk deel afspelen in droge landschap van La Mancha, werd in 2009 opgeleverd, juist nadat de vastgoedbubbel in Spanje was geknapt en het land in een financiële crisis dook. Toen duidelijk werd dat de operatie op een zeperd uit zou lopen werd de luchthaven haastig omgedoopt in 'Cuidad Real Central'. Van meet af aan was echter al niet zo duidelijk wat het afgelegen Ciudad Real met 75.000 inwoners aan moest met zijn eigen vliegveld.

Net als de vliegvelden van Castellón (Valencia) en Badajoz (Extremadura) veranderde Ciudad Real zo in een spookvliegveld en een symbool van de verspilling in de vastgoedgekte die het land in zijn greep had.

De kans wordt laag ingeschat dat er nog andere belangstellenden voor de luchthaven opduiken. De zaak staat al vijf jaar te koop voor 100 miljoen euro. Enkele bedrijven lieten voorzichtig belangstelling blijken maar haakten stuk voor stuk af zonder dat het tot een serieus bod kwam. De animo werd er niet groter op toen bekend werd dat de vergunningen om het vliegveld daadwerkelijk in gebruik te nemen gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van de omliggende terreinen. Daarmee zouden nog vele tientallen miljoenen gemoeid zijn.

Een onvoltooide voetgangersbrug. Beeld ap
Een onvoltooide voetgangersbrug.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden