Chinezen kopen 16 melkbedrijven in Nieuw-Zeeland

Een Chinees bedrijf heeft zestien failliete melkboerderijen in Nieuw-Zeeland gekocht. De Pengxin Group uit Shanghai wil op de achtduizend hectare grond met 25 duizend koeien zuivel produceren voor de thuismarkt. China produceert zelf melk genoeg, maar na een groot melkschandaal vertrouwen veel mensen de kwaliteit niet meer.

SHANGHAI - De aankoop van de grond werd na lang wikken en wegen deze week goedgekeurd door de Nieuw-Zeelandse regering. Eerder waren de Chinezen al tot een akkoord gekomen met de eigenaar. De aankoopsom is niet bekendgemaakt, maar ligt boven de 100 miljoen euro, want dat is het bod dat een groep Nieuw-Zeelandse melkboeren vergeefs op de grond uitbracht.


Voorzover bekend is het de eerste keer dat een Chinese firma een belang koopt in een westerse zuivelindustrie. De melksector in China groeide de afgelopen tien jaar onstuimig, maar kampt met veel kwaliteitsproblemen. Pikant genoeg was een groot Nieuw-Zeelands zuivelconcern, Fonterra, in 2008 betrokken bij het grote schandaal dat het vertrouwen van de consument onderuit haalde.


Fonterra had een aandeel in een van de Chinese zuivelbedrijven die giftige melkpoeder voor baby's produceerden. Zeker zes baby's kwamen om het leven, duizenden kregen nierproblemen. Het schandaal werd maandenlang stilgehouden omdat de Olympische Spelen in Peking in aantocht waren.


China koopt of huurt de laatste jaren meer landbouwgrond over de grens, omdat goede grond in eigen land schaarser wordt. Zo zijn er in Laos grote rubberplantages, die door Chinese bedrijven worden gebruikt om de grondstof te kweken voor de Chinese bandenindustrie. De grond die hierdoor vrijkomt in China wordt voor voedselproductie gebruikt.


Cofco, het grote Chinese staatsvoedselconcern, kocht onlangs voor het eerst ook een deel van de rijstoogst in Cambodja op. Peking is al een grote klant voor soja uit Zuid-Amerika en maïs uit de VS. De Pengxin Group kocht in 2005 voor 15 miljoen euro een grote boerderij in Bolivia waar sojabonen en maïs worden verbouwd.


In Nieuw-Zeeland bestaat aanzienlijke tegenstand tegen de Chinese aankoop. Volgens de Labourpartij, die in de oppositie zit, wordt het land 'armer door de verkoop van onze kostbare bezittingen'. De boerengroep die een bod op de boerderijen had gedaan, wil proberen de koop alsnog ongeldig verklaard te krijgen.


Nieuw-Zeeland is de grootste exporteur van zuivel ter wereld, met Fonterra als grootste speler. Ook de Nederlandse zuivelsector profiteert van het lage vertrouwen in Chinese zuivel. De handelsfirma Holland Milk, die onder meer melkpoeder voor baby's levert, heeft een zekere bekendheid gekregen bij Chinese ouders die geen risico's meer willen nemen met lokale zuivelproducten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden