Chinezen in Australië niet op hun gemak

De Chinese gemeenschap in Australië, 454 duizend mensen sterk, voelt zich niet op haar gemak. En dat komt door de manier waarop Australië omspringt met asielzoekers, vluchtelingen en andere migranten....

Zaterdag probeerden dertien Chinezen in het detentiecentrum Villawood hun polsen door te snijden. Die avond werd een verklaring vrijgegeven die zij twee dagen eerder met andere Chinese gedetineerden hadden ondertekend. Daarin deden zij hun beklag dat vier functionarissen uit China naar het kamp waren gekomen en veertig Chinezen hadden gevraagd naar hun naam, leeftijd, beroep en adres in China. Ook wilden ze weten waarom de Chinezen asiel hadden aangevraagd.

En dat was nog niet alles. 'De vier Chinese functionarissen beschikten over de gegevens van alle gedetineerden, zoals hun trouwboekjes, kopieën van hun paspoort, gegevens van familieleden en de asielaanvraag', aldus de verklaring. 'Wij nemen aan dat ze die hadden gekregen van het departement van Immigratie.'

De Chinezen zijn nu als de dood dat ze zullen worden teruggestuurd naar China. Dat ze in een detentiecentrum worden vastgehouden wil niet zeggen dat het misdadigers zijn: in Australië wordt iedereen die zonder geldig visum arriveert opgesloten tot zijn asielaanvraag is afgehandeld – een procedure die jaren kan duren.

Maar ook de Chinezen die volkomen legaal in Australië wonen voelen zich onbehagelijk. Op 26 mei heeft een diplomaat die voor het Chinese consulaat in Sydney werkte politiek asiel aangevraagd. Chen Yonglin onthulde dat hij Chinese aanhangers van de Falun Gong-beweging en activisten voor democratie in de gaten moest houden. Ook zei hij dat er in Australië nog een stuk of duizend Chinese spionnen rondlopen met dezelfde opdracht. Chens asielaanvraag werd onmiddellijk verworpen.

Chens verhaal wordt ondersteund door een andere Chinese asielzoeker, Hao Fengjun. Via zijn advocaat heeft Hao bekendgemaakt dat hij in China heeft gewerkt voor Bureau 610, dat speciaal in het leven is geroepen om de Falun Gong-beweging in China maar ook in het buitenland te ondermijnen. De Chinese ambassade laat nu weten dat Hao Fengjun in werkelijkheid een corrupte politieman is die zijn vrouw en kind in China heeft laten zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden