Chinezen gokken graag, en de woekeraars zeggen nooit nee

De Grote Oren worden ze genoemd, de Chinese geldwoekeraars in Nederland. De Dah Yi Lung vormen de laatste, stugge strohalm voor gokkers die alles hebben verloren....

'Waarom zou je de rijkdom weigeren', is de poëtische titel van een donderdag gepresenteerd onderzoek van de Landelijke Federatie van Chinese Organisaties in Nederland (LFCON). Het rapport over gokproblemen in de Chinese gemeenschap verschaft een zeldzame blik in een traditioneel gesloten cultuur. De onderzoekers beschrijven een wereld van schaamte, isolement en schrijnende armoede.

Het Chinese Spel der Duizend Wonderen Mahjong, noch het moderne Amerikaanse roulette blijken de spelers te kunnen brengen wat ze zoeken. Dat kan verlossing zijn uit de lange werkdagen van de Chinese restaurants. Of gewoon de status die rijkdom met zich meebrengt.

Gokken is hecht verankerd in de Chinese gemeenschap, aldus het onderzoek. Casino's, kaartclubs en Mahjonghuisjes behoren, legaal of illegaal, tot de belangrijkste ontmoetingsplaatsen. Maar omdat de schulden mede door de woekeraars snel kunnen oplopen, is de negatieve invloed van het gokken op de Chinese gemeenschap groot.

Neemt de 'tijgermachine' (fruitautomaat) meer dan hij geeft, dan kan de gokker 'zijn gezicht vuil maken' door bij familie en vrienden om kleine leningen te vragen. Zelfs grotere schulden, bijvoorbeeld uit het traditionele boontjesspel Fan Tan, worden vaak nog voldaan vanuit de hechte familiekring. Maar dan wordt er wel bij verteld, aldus een ondervraagde, dat 'wanneer je nog een keer gokt, je hand er af gaat.'

Als de lening niet wordt terugbetaald, kunnen familie en vrienden vijanden worden. Dan is het de beurt aan de Grote Oren. 'Iedereen weet waar je ze kan vinden', vertelt een geïnterviewde. Het gaat niet om medewerkers van de criminele Triades uit de oude wereld. Het zouden 'los-vaste groepjes criminelen zijn van Chinese afkomst die zich, naar het uitkomt, organiseren.'

Geld lenen bij de gewelddadige woekeraars is nooit een probleem. Maar dan wel tegen een rente van 5 of 10 procent per week of maand. 'Als je de schuld niet kan aflossen', vertelt een ondervraagde, 'dan heb ik gehoord dat mensen wel eens iets voor de maffia moeten doen, bijvoorbeeld drugs over de grens smokkelen, meewerken aan de valse paspoorthandel of iemand trouwen voor geld.' En anders wordt de familie wel onder zware druk gezet om het geleende geld terug te krijgen.

Het bestuur van de LFCON wil dat de overheid zich bemoeit met de problemen van de naar schatting zeventigduizend Chinezen in Nederland.

'De Chinese gemeenschap ontdoet zich steeds meer van haar gesloten karakter', vindt voorzitter C. But, eigenaar van het drijvend restaurant Sea Palace in Amsterdam. 'Bovendien is het besef gegroeid dat niet alle problemen in eigen kring kunnen worden opgelost.'

Aan de overheid wordt gevraagd hulp te verlenen bij de financiering van meer Chinese ontmoetingscentra, die een alternatief kunnen vormen voor de gokhuizen. Ook moeten meer Chinezen Nederlands leren, om uit hun isolement te ontsnappen.

Chinese probleemgokkers blijken niet snel hulp te zoeken, uit schaamte of omdat ze de hulpverlening niet kennen. De hulpverlening zou zich daarom meer op Chinezen moeten richten, is de aanbeveling van LFCON. En justitie en politie zouden eens onderzoek moeten doen naar de woekerpraktijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden