`Chinezen beste optie voor Draka¿

Yvonne Doorduyn

AMSTERDAM - De negenhonderd Nederlandse werknemers van Draka zijn het beste af als het kabelbedrijf wordt overgenomen door het Chinese Xinmao. Dat zegt Albert Kuiper, bestuurder van FNV Bondgenoten. Xinmao is in de biedingenstrijd de enige kandidaat die een solide basis in Nederland garandeert.


'De Chinese koper heeft geen eigen productiefaciliteiten in Europa', verklaart Kuiper. 'Anders dan de Italianen en de Fransen, die vooral azen op synergievoordelen en bedrijfsprocessen in elkaar willen schuiven. Alleen Xinmao biedt perspectief om zelfstandig en met behoud van werkgelegenheid verder te kunnen.'


Draka is sinds anderhalve maand in een felle overnamestrijd verwikkeld. Flint Beheer, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, wil af van zijn controlerend belang van 48 procent. Flint had op eigen houtje de Franse Alcatel-spinoff Nexans benaderd, met een omzet van 5 miljard euro het grootste kabelbedrijf ter wereld. Nexans bood 15 euro per aandeel. Dat bod werd overtroefd door het Italiaanse Prysmian, een afsplitsing van autobandenfabrikant Pirelli. Prysmian bood 17,20 euro per aandeel.


De deal was vorige week zo goed als rond: zowel de raad van bestuur van Draka als de Fenteners van Vlissingen waren al akkoord. Het was tijdens de persconferentie dat de aankondiging van Xinmao binnenkwam: 20,50 euro per aandeel, maar liefst 19 procent méér. Nexans heeft zich inmiddels teruggetrokken; Prysmian zegt vertrouwen te hebben in de deal en verhoogt zijn bod niet.


En dus leeft de honderd jaar oude kabelaar uit Amsterdam-Noord, met 9.600 werknemers en een omzet van 2 miljard euro, voorlopig tussen hoop en vrees. Want wat voor partij is Xinmao en welke bedoelingen heeft het? Die vragen moet het bedrijf de komende weken beantwoorden.


Het kan twee kanten op, zegt Joop Witteveen, beheerder van Kempen Capital Management, dat meer dan 5 procent van de Draka-aandelen bezit. 'De groei voor de kabelmarkt zit in Azië. Biedt Xinmao de entree waardoor Draka heel China kan veroveren? Dan wordt de onderneming er alleen maar sterker van. Of zijn de Chinezen alleen uit op de patenten, zodat ze de boel verder zelf kunnen regelen? Dat is nogal een verschil.'


Analisten mogen nooit van Xinmao hebben gehoord, voor Draka is het bedrijf niet onbekend. In Tjianjin, op een half uur van Peking, werken ze samen in een joint venture in glasvezel. Waar Draka louter in kabels 'doet' - voor liften en windturbines tot telecom - is Xinmao diverser. Het exploiteert hightechparken, investeert in jonge technologiebedrijven, maar zit ook in windmolens, hotels en mijnbouw. De omzet steeg de afgelopen vijf jaar explosief, met 28 procent per jaar. Voor wie twijfelde aan het bod - Xinmao heeft een beurswaarde van 300 miljoen en biedt 1 miljard euro in contanten - stuurde de Chinese Minsheng Bank maandag een steunverklaring uit.


De Italiaanse minister van Industrie Romani doet een beroep op Nederland om Draka Europees te houden. Minister Verhagen (Economische Zaken) wil zich echter niet met de zaak te bemoeien.


Analist Maarten Bakker van ABN Amro begrijpt de Italiaanse inmenging wel. 'Prysmian wil sterk groeien in Azië. Nemen de Chinezen Draka over, dan hebben de Italianen er in Azië een geduchte concurrent bij.'


De voorkeur van de FNV voor Xinmao vindt Bakker kortzichtig. 'Wie zegt dat de Chinezen op lange termijn in Nederland blijven produceren?' De strijd is nog niet gestreden, denkt hij. 'Prysmian voorziet 100 miljoen euro aan kostenvoordelen. Dat is 12 euro per aandeel. Daar zit nog veel ruimte voor een hoger bod.'


Xinmao heeft vier weken om het bod door te zetten en daarna twee maanden om een officieel biedingsbericht in te dienen .


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden