Nieuwswitwassen bitcoins

Chinezen aangeklaagd voor hulp aan Noord-Korea met het witwassen van gestolen bitcoins

De Verenigde Staten hebben twee Chinezen aangeklaagd wegens het witwassen van 100 miljoen dollar aan bitcoins, gestolen door Noord-Koreaanse hackers. Pyongyang maakt al jaren vaardig gebruik van digitale technieken om cryptovaluta als bitcoin te stelen.

Met diefstal van cryptomunten bekostigt Noord-Korea zijn kernwapenprogramma, volgens de VS. Beeld AFP
Met diefstal van cryptomunten bekostigt Noord-Korea zijn kernwapenprogramma, volgens de VS.Beeld AFP

Met deze diefstal komt Noord-Korea aan buitenlandse valuta om zijn kernwapenprogramma te bekostigen, aldus de VS. De Verenigde Naties legden Noord-Korea sinds 2006 steeds zwaardere sancties op, in een poging Pyongyang te dwingen te stoppen met het ontwikkelen van kernwapens.

Waren banken in de Chinese gok-enclave Macao vanouds het aangewezen adres voor Noord-Koreaanse witwasoperaties, door de sancties kunnen de Noord-Koreanen niet langer bij gewone banken terecht. Cryptovaluta zijn moeilijk te traceren en daar maakt de Noord-Koreaanse staat dankbaar gebruik van. Met computercriminaliteit weet Noord-Korea redelijk onopgemerkt grote geldsommen te vergaren, waarschuwden de Verenigde Naties vorig jaar al.

Vermoedens over Chinese behulpzaamheid bij het omzeilen van sancties tegen Noord-Korea bestaan al langer. Beijing handhaaft die wel, maar wil tegelijkertijd niet dat Noord-Korea door de sancties instort, omdat voor Beijing de regionale stabiliteit prioriteit heeft. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie toont deze zaak de Chinese betrokkenheid bij Noord-Koreaanse hack-operaties voor het eerst aan.

Lazarus

Een Noord-Koreaanse hackersgroep genaamd Lazarus stal tussen december 2017 en april 2019 voor meer dan 100 miljoen dollar aan cryptomunten. Door malware via e-mail aan handelaren te verspreiden, kreeg de groep toegang tot data over bitcoinkopers, waarmee de hackers vervolgens cryptovalutarekeningen afroomden.

De twee Chinezen verstopten de bitcoins voor de politie op hun rekeningen en zetten ze om in andere virtuele munten, die werden witgewassen. Zo kocht Tian Yinyin voor 1,4 miljoen dollar prepaid Apple-geschenkbonnen voor aankopen op iTunes. Sommige handelsplatforms voor virtuele munteenheden accepteren die als betaalmiddel. De vermogens van de twee verdachte Chinezen zijn in beslag genomen: ze hadden meer dan honderd rekeningen met 16 miljoen dollar aan bitcoins.

Deze zaak is volgens de VS het topje van de ijsberg. De Lazarusgroep zou met inbraken op vier handelsbeurzen de afgelopen jaren in totaal 300 miljoen dollar hebben buitgemaakt. Zo zou de groep verantwoordelijk zijn voor het plunderen van de Zuid-Koreaanse cryptovalutabeurs Youbit, in november vorig jaar. 48 miljoen dollar aan virtueel geld verdween hier.

Lazarus en andere Noord-Koreaanse cyberdieven zouden worden aangestuurd door het Reconnaissance Bureau van de Generale Staf (RBG), een in clandestiene operaties gespecialiseerde tak van de Noord-Koreaanse inlichtingendienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden