Chinese wereldtopper kampioene van Nederland

Nee, ze voelde zich niet in het minst bezwaard, zei Ni Xialian met de hand op het hart nadat ze in Beverwijk was gekroond tot beste tafeltennisster van Nederland....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Ni Xialian had ook voor de eer kunnen bedanken. Niemand die haar dat kwalijk zou hebben genomen. Integendeel. Sommige Nederlandse speelsters mopperden over haar deelname dat het een aard had. Wat had Ni nou helemaal bij een NK te zoeken? Ze was immers in China geboren, in Shanghai getogen, al meer dan tien jaar woonachtig in Luxemburg en ook nog eens in het bezit van de groothertogdomse nationaliteit.

Vorig jaar nog had de leiding van de Treffers haar en de overige niet-Nederlandse clubleden verboden zich te mengen in de strijd om de Nederlandse titels, omdat 'een ongebreidelde buitenlandse inmenging bij de NK' als ongewenst werd beschouwd. Dat verbod werd in de aanloop naar de editie van 2001 haastig ingetrokken zodra bleek dat andere eredivisieclubs van plan waren met hun buitenlandse coryfeeën goede sier te maken in Beverwijk.

Bovendien stelde de clubleiding, zijnde teammanager Herman Friskes, zich op het standpunt dat Ni onmogelijk als een Chinese kan worden beschouwd. 'Ni hoort hier thuis, in Europa en Nederland. Ze speelt al jaren voor De Treffers en geldt door haar Luxemburgse nationaliteit als een Europese speelster. Ze behoort in elk geval niet tot de invlieg-categorie'.

En zo gebeurde het dat Ni voor het eerst in haar leven Beverwijk aandeed en vervolgens een onstuitbare opmars inzette. In de halve finale had ze het even moeilijk tegen Emily Noor, maar nadat deze massieve horde was genomen was zo klaar als een klontje dat de titel haar niet meer kon ontgaan. Haar opponente in de finale luisterde immers naar de naam Elena Timina en die wist zich op voorhand kansloos tegen Ni's gegoochel met korte en lange noppen. 'Het is buitengewoon vervelend tegen haar te moeten spelen'.

Hoe vervelend bleek tijdens de finale die door Ni's superioriteit eenzijdig en kort van duur was. Titelverdedigster Timina capituleerde al snel en ging nu eens vloekend in onvervalst Russisch en dan weer grollend in authentiek Nederlands gezwind haar ondergang tegemoet. 'Die Ni is nog steeds van wereldklasse', verzuchtte de verdedigster na de executie (21-11, 21-11, 21-8).

Al meer dan twintig jaar draait Ni Xialian in de wereldtop mee. De kleine Chinese wist zich gisteren feilloos te herinneren dat ze tijdens de WK van 1983 in Tokio een zekere Bettine Vriesekoop met 21-3 een vreselijke veeg gaf. Twee jaar later werd ze door de pingpongautoriteiten van haar land naar Europa gelanceerd teneinde de almaar naar de wereldtop oprukkende Vriesekoop een halt toe te roepen. Dat lukte wonderwel, onder meer tijdens de WK van 1985 in Göteborg. Vriesekoop werd andermaal afgeserveerd, tot woede van haar coach Bakker die Ni weinig vleiend betitelde als 'een ordinaire mattenklopper'.

Sindsdien viel Ni, moeder van een zoon van negen, vaker in de prijzen dan Vriesekoop. Ze veroverde twee wereldtitels, was in 1998 de beste van Europa en zette drie keer de prestigieuze Top Twaalf naar haar hand.

Nu is ze alweer enkele jaren doende die titels te verzilveren. Er moet immers brood op de plank en als ze ergens met haar sport geld kan verdienen zal ze het niet laten. Daarom gaf ze graag gehoor aan de oproep van haar Drentse superieuren om zich in Beverwijk present te melden. De moeite bleek lonend. Haar enkelspeltitel was goed voor een bonus van twee mille en haar winnende optreden in het vrouwendubbel leverde de helft op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden