Chinese voetbalbond: drie buitenlandse spelers per wedstrijd
Vanaf komend seizoen mogen de ploegen uit de Chinese Super League per wedstrijd slechts drie buitenlandse spelers gebruiken, een minder dan nu het geval is. Daarmee wil de Chinese overheid de geldsmijterij waarmee de Chinese eredvisie buitenlandse voetbalspelers naar China lokt aan banden leggen. Ook moeten Chinese clubs een percentage van de transferbedragen in jeugdopleidingen investeren.
De Argentijn Carlos Tevez werd voor 84 miljoen gekocht door Sjanghai Shenhua en een andere club uit Shanghai kocht eerder al voor 60 miljoen euro de Braziliaanse middenveldspeler Oscar van Chelsea. Voor Cristiano Ronaldo zou zelfs een bedrag van 300 miljoen zijn geboden. Ook Romeo Castelen, Tjaronn Chery en de Ajacied Nemanja Gudelj hebben zich laten verleiden tot een lucratief Chinees avontuur. Maar de kans op een basisplaats is wel kleiner geworden nu naast financiële restricties ook sportieve maatregelen worden ingevoerd.
Naast de maximaal drie buitenlandse spelers moeten er ook op z'n minst twee Chinese voetballers van onder de 23 bij de wedstrijdselectie zitten. Volgens het Volksdagblad hebben de dure buitenlandse spelers een nadelig effect op de Chinese teamgenoten. Die lijden onder een 'afhankelijkheidssyndroom'. 'Ze kijken op naar de hoge salarissen en de technische vaardigheden van de buitenlandse 'hulp'. Maar ze vinden ook dat die buitenlander het zware werk dan maar moet doen; die wordt daar immers goed voor betaald. Dat ondermijnt hun motivatie zelf hard te trainen.'
China wil voetbalmiljoenen investeren in eigen kweek
Toen president Xi het Chinese voetbal bombardeerde tot landsbelang, gooiden Chinese rijken alle remmen los. Miljoenen vloeiden naar het buitenland. Dat was ook niet zijn bedoeling, vandaar dat Xi nu maatregelen neemt. Een verslag van China-correspondent Marije Vlaskamp. (+)
Opnieuw vertrekt een topvoetballer voor een recordbedrag naar China. Carlos Tevez stapt over naar Sjanghai Shenhua, dat naar verluidt 84 miljoen euro voor hem neertelt. Daarnaast mag de 32-jarige Argentijn in China 720.000 euro per week op zijn bankrekening bijschrijven.
Paal en perk
China-correspondent Marije Vlaskamp schreef vorige week nog over een keur aan maatregelen die in navolging van de megatransfers zijn ingevoerd. Dat aan die absurd hoge bedragen voor buitenlandse spelers paal en perk zou worden gesteld was te voorzien, schrijft Vlaskamp. Eind vorig jaar trok partijkrant het Volksdagblad fel van leer: 'Zestien clubs hebben vorig jaar in totaal 561,6 miljoen euro geinvesteerd. Daarvan ging 80 procent naar buitenlandse trainers en spelers. Dat betekent dat de jeugdcompetitie die gericht is op de ontwikkeling van de sport op de lange termijn niet genoeg financiele middelen krijgt.'
Ook het kopen van Europese clubs zien de Chinese sportautoriteiten ronduit als 'een probleem'.
ADO en Wang
Voor de tweede keer in een maand haalde ADO Den Haag donderdag zijn gelijk in de rechtszaal. Nadat clubeigenaar Wang Hui al was geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen en zijn aandelen kwijtraakte, moet hij 2,5 miljoen euro aan achterstallige betalingen overmaken. Wat valt er te leren van het debacle-Wang? (+)