Chinese topman opgepakt wegens corrupt gedrag

De Chinese president Xi Jinping jaagt op een van de vervaarlijkste 'tijgers': de hoge voormalige partijbons Zhou Yongkang. Die is onder huisarrest geplaatst wegens corruptie, hebben persbureau Reuters en diverse Chinees- talige nieuwsorganisaties in Hongkong en Taiwan woensdag gemeld.

PEKING - De nu 71-jarige Zhou zwaaide tot eind vorig jaar de scepter over het ministerie van Publieke Veiligheid en hij was een invloedrijk lid van het selecte Staand Comité van het Partij Politbureau - China's absolute summum van de macht.

'Zhou Yongkangs vrijheid is ingeperkt. Hij wordt in de gaten gehouden', zei een anonieme bron tegen Reuters. De in ongenade gevallen leider mag niet zonder toestemming zijn huis uit en mag geen gasten ontvangen.

Volgens de bron wordt de gepensioneerde veiligheidschef vervolgd wegens het breken van de partijdiscipline. Chinese bureaucratentaal voor corruptie. De autoriteiten zouden al een jaar lang bewijzen tegen Zhou verzamelen.

President Xi Jinping is sinds december vorig jaar aan de macht en hij maakt met zijn aanval op zijn aartsrivaal duidelijk dat hij nu de macht denkt te hebben in de Chinese partijtop. Volgens een ongeschreven wet kunnen gepensioneerde leden van het Staand Comité niet juridisch worden vervolgd en die regel lapt Xi nu aan zijn laars. Zhou is de hoogste partijbaas die vastzit wegens corruptie sinds de communistische machtsovername in 1949. Hij zou volgens geruchten voor honderden miljoenen euro aan steekpenningen hebben ontvangen uit de olie-industrie.

'Xi Jinping beloofde met zijn anti-corruptie-campagne op zowel 'vliegen' als 'tijgers' te zullen jagen en met Zhou Yongkang heeft hij inderdaad de Shere Khan van de jungle te pakken,' zegt een westerse diplomaat. 'De vraag is nu alleen of hij de komende opwinding binnen de partij kan trotseren. Het is hiermee duidelijk dat niemand nog veilig is en dat kan leiden tot een gevaarlijke factiestrijd.'

Bo Xilai

Zhou was de belangrijkste beschermheer van Bo Xilai, de voormalige communistische partijchef van de zuidelijke metropool Chongqing die in september na een spectaculair proces wegens corruptie en machtsmisbruik tot levenslang werd veroordeeld. Bo Xilai had het gemunt op een zetel binnen het Staand Comité van het Politbureau en uiteindelijk Xi's zetel. Daarin werd hij gesteund door de toen terugtredende Zhou Yongkang.

De puinhopen van die machtsgreep blijken nu voor president Xi Jinping nog steeds niet afdoende te zijn opgeruimd.

'Xi Jinping en premier Li Keqiang haten Zhou Yongkang omdat hij het enige lid was van het Staand Comité die zich uitsprak tegen uitstoting van Bo Xilai', zou een bron hebben verklaard aan Reuters. 'Ze moeten hem hebben.'

Zhou zag zijn val ongetwijfeld allang naderen. Over een naderend juridisch onderzoek gaan al maanden geruchten en zijn machtige aanhanger Jiang Jiemin werd in september al na vijf maanden gewipt van zijn post als de tsaar over de staatsbedrijven. Ook hij wordt verdacht van corruptie, volgens de Chinese staatsmedia. Jiang was eerder directeur van de gigantische Chinese Nationale Petroleum Maatschappij (CNPC).

Ook Zhou Yongkang bouwde zijn machtsbasis op via de olie-industrie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden