Chinese studenten vinden hun weg naar Delft

Nergens ter wereld worden jaarlijks zoveel techneuten opgeleid als in China. Nederlandse universiteiten en bedrijven halen hen dolgraag binnen...

Wu Rong is een fr ogende Chinese van 23, maar als je haar hoort praten over wat haar dagelijks het meest bezighoudt, beginnen je oren te klapperen. Phase locked loop, 1,6 gigahertz system, frequency synthesizer. Pardon?

Behulpzaam tekent ze een schema. 'Ik bestudeer de verbetering van de geluidsspecificatie van mobiele telefoons.'

In het studielab van de afdeling micro-elektronica van de Fudanuniversiteit, in een dynamische buitenwijk van Shanghai waar net als elders in de stad de bouwwoede groot is en het ene na het andere flatgebouw verrijst, zitten tientallen technische talenten zoals Wu. Opvallend veel jonge vrouwen zijn erbij: 'Wij werken harder dan jongens, en we kunnen goed een visie uitwerken', verklaart Wu Rong.

In september gaat Wu naar Delft, met negen andere studenten van Fudan, om aan de Technische Universiteit de kroon op haar studie te zetten. Anderhalf jaar in Nederland, afstuderen en daarna meteen een onderzoeksbaan bij een bedrijf als Philips of chipsmachinemaker ASML.

Fudan, een van de best aangeschreven universiteiten van China, wordt steeds meer een vijver waarin buitenlandse universiteiten en bedrijven gretig vissen naar jonge ingenieurs. Dat heeft te maken met de teruglopende belangstelling voor technische studies in Europa en met de opkomst van China als economische en kennisgrootmacht.

Nergens ter wereld worden jaarlijks zoveel techneuten opgeleid als in China, en veel multinationals hebben al een eigen onderzoeksafdeling in China opgezet. Philips, Siemens, Motorola, Unilever, BASF, General Motors: de lijst wordt steeds langer. Ook DSM meldde onlangs dat het een eigen Chinees researchlab wil beginnen.

De regering in Peking ziet de buitenlandse kennis graag het land binnen komen, omdat Chinese wetenschappers daardoor op een hoger niveau komen. Ze wil de komende vijftien jaar de productie van eigen kennis sterk verhogen, om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse patenten bijvoorbeeld voor dvd-spelers en mobiele telefoons waarvoor nu veel geld moet worden betaald.

Micro-elektronica beter gezegd: nano-elektronica, nog kleiner dan micro is door de staat aangemerkt als een strategisch onderzoeks-en ontwikkelingsterrein. Vorig jaar zette China een Nationaal Centrum voor Nanotechnologie op, dat moet bevorderen dat Chinese ingenieurs de komende jaren met meer eigen technische hoogstandjes komen.

Delft is maar een van de vele westerse universiteiten die naar de hand van Chinese topuniversiteiten dingen. Er is een levendige competitie, met Chinese instellingen die handig kijken naar de status van de gegadigde en hoeveel geld hij meebrengt. Soms worden er mooie intentieverklaringen getekend en gebeurt er vervolgens weinig. De Fudan-TU Delft International School of Microelectronics, in januari door minister van der Hoeven van Onderwijs geopend, gaat echter prat op een vruchtbare samenwerking.

In Nederland hebben zich ook meer spelers in de strijd geworpen. Zo was in juli een delegatie onder leiding van Rick Harwig, de baas van Philips Research, en Amandus Lundqvist, voorzitter van de TU Eindhoven, in China om vier topuniversiteiten te bekijken, met voorop Fudan en Tsinghua in Peking.

De TU Delft hoopt haar bilaterale samenwerking met Fudan en Tsinghua uit te breiden met een gezamenlijk onderzoekscentrum voor micro-elektronica. 'De twee Chinese topuniversiteiten en Delft samen in een essentieel vakgebied, dat is een klapper', zegt prof. Kees Beenakker, de drijvende kracht achter het China-project. Philips Semiconductors en ASML zijn volgens hem sterk geeresseerd. Philips besloot onlangs de sponsoring te verhogen na evaluatie van de Chinese studenten die Delft aflevert.

Wat de studenten van de toenemende competitie vinden? De beurs die in de aanbieding is, is voor hen het belangrijkst, plus de naam van de universiteit. 'Stanford heeft de beste beurs', zegt een studiebegeleider van Fudan. En in Duitsland nodigen ze simpelweg de beste Chinezen uit, alle kosten worden betaald.

Ook Nederland moet zich aantrekkelijker maken nu studies steeds internationaler worden, vindt Beenakker. Minder collegegeld bijvoorbeeld: studenten die niet uit de EU komen, moeten nu nog 8150 euro collegegeld betalen, de rest maar 1475 euro.

Wu Rong ziet voor zichzelf een mooie toekomst in de micro-elektronica. 'Het is een uitdagend terrein, er zit grote groei in.' Studeren in Delft is een goede opstap: 'Ik hoop daar mijn internationale horizon te verbreden'.

En Nederland? Ze heeft er nog niet meer dan toeristenkennis van: 'Beautiful tulips and windmills.' De taal zal de grootste uitdaging worden, verwacht de studente, die al wel redelijk Engels spreekt. Alle colleges in Delft zijn in het Engels.

Wil ze werken voor een bedrijf als Philips? 'Dat zou een mooie kans zijn.' Al heeft ze gehoord dat het salaris niet al te hoog is. 'Een afgestudeerde krijgt vijftienduizend renminbi (1500 euro). Niet veel, als je ziet hoe duur appartementen in Shanghai zijn.'

Wu's droom? 'Mijn doel is een onafhankelijke, creatieve ingenieur te worden. Een eigen bedrijf beginnen, zelf ontwerpen maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden