nieuws

Chinese studenten mogen weer in de VS studeren, president Biden heft verbod op

Chinese studenten zijn vanaf augustus weer welkom in de Verenigde Staten. Met dat besluit draait de Amerikaanse president Joe Biden een maatregel van zijn voorganger Donald Trump terug. Sommige Amerikaanse scholen zijn vrijwel geheel afhankelijk van collegegelden van Chinese studenten.

Student Lin Xiaobin studeert in haar slaapkamer in de Chinese hoofdstad Beijing. Door een verbod van voormalig president Trump kan ze niet in de VS studeren.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Student Lin Xiaobin studeert in haar slaapkamer in de Chinese hoofdstad Beijing. Door een verbod van voormalig president Trump kan ze niet in de VS studeren.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Nadat Trump tijdens het begin van coronapandemie de grenzen sloot voor onder meer Chinezen, liepen Amerikaanse middelbare scholen en universiteiten vorig jaar twee miljard dollar mis aan inkomsten, afkomstig van internationale studenten. Een op de drie internationale studenten in de VS komt uit China.

Amerikaanse onderwijsinstanties en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken juichen het besluit van Biden toe. Europese studenten worden al sinds maart weer toegelaten tot de VS. De meeste Chinese studenten die al zijn ingeschreven aan een Amerikaanse universiteit, volgen uit bezorgdheid om covid-19 hun colleges online, thuis in China.

Enthousiasme voor VS taant

Overigens is het enthousiasme in China voor een Amerikaans studie-avontuur tanende. Veel Chinese schoolverlaters en academici zijn teleurgesteld in de VS, onder andere door het toenemend anti-Aziatisch racisme en de anti-Chinese politiek van de Amerikaanse overheid. Onder Trump werden Chinese studenten en academici getroffen door de aanhoudende onzekerheid van allerlei overhaast aangekondigde maatregelen, zoals wijzigingen in het visumbeleid en verstrekkende beperking van het aantal vakgebieden dat Chinezen in de VS konden onderzoeken.

China was met ruim 372.000 studenten in 2019 nog hofleverancier van Amerikaanse onderwijsinstellingen, die daar in 2019 16 miljard dollar aan verdienden. Sommige Amerikaanse scholen zijn vrijwel geheel afhankelijk van collegegelden van Chinese studenten. Dit jaar is het aantal Chinese studenten met een kwart afgenomen, volgens schattingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vaccinaties

Om een deel daarvan terug te krijgen overwegen de VS ook de eisen voor visumaanvragen te versoepelen. Nog onduidelijk is of de vaccinatie-verplichting een hindernis wordt, want sommige Amerikaanse onderwijsinstellingen laten alleen gevaccineerde studenten toe en het is niet duidelijk of Chinese vaccins ook worden erkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden