Chinese student kan 'rat race' niet aan

Het is de keerzijde van de medaille van de Chinese rat race: met de almaar toenemende economische groei en competitie neemt ook het aantal zelfmoorden toe....

Van onze correspondent Hans Moleman

Shanghai, met een van de grootste studentenpopulaties van het land, wildaarom de geestelijke zorg op de campus verbeteren. De Fudan Universiteiten andere universiteiten in de stad krijgen honderdduizend euro van degemeentelijke onderwijscommissie voor uitbreiding van de psychologischebegeleiding.

Liefdesproblemen en de druk om goede studieresultaten te behalen endaarna een goede baan te vinden, zijn de belangrijkste factoren diestudenten tot wanhoop drijven, zegt Yang Xiong, hoogleraar socialewetenschappen, in de Engelstalige krant Shanghai Daily.

'Veel studenten kampen met problemen in hun liefdesleven, omdat ze opeen leeftijd zijn dat ze altijd liefde verwachten.' Daar komt volgens hembij dat steden als Shanghai veel studenten uit de provincie trekken die ophun middelbare school gewend waren de beste te zijn, maar die positie tothun frustratie nu kwijt zijn.

Ook het feit dat de meeste studenten van de één-kindgeneratie zijn,die thuis doorgaans stevig in de watten werd gelegd, helpt niet. Velenhebben volgens Yang niet geleerd goed om te gaan met tegenslagen die horenbij de harde competitie in de moderne Chinese samenleving.

De studenten zijn overigens beter af dan de modale Chinees. Die wordenals ze na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belanden na de medischebehandeling meestal aan hun lot overgelaten. De nazorg moet veel beterworden, zo werd bepleit op een conferentie in Shanghai.

Jaarlijks proberen ongeveer twee miljoen Chinezen zelfmoord te plegenen belanden op de eerste hulp. Uit een steekproef die begin dit jaar invier Shanghaise ziekenhuizen werd gedaan, blijkt dat de gemiddelde pleger32 jaar is en laaggeschoold is. Werkloosheid, geldgebrek en ruzie in defamilie zijn de belangrijkste motieven om er een einde aan te maken.

'Er zijn sociaal werkers, een hulpnetwerk en financiële bijstand nodigom deze problemen te bestrijden', aldus Shan Huaihai van dezelfmoordonderzoeksgroep van de Shanghaise ziekenhuizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden