Chinese staatskrant adviseert: kies bij aanval VS de kant van Noord-Korea

Als de Verenigde Staten Noord-Korea aanvallen, zal China zijn buurland verdedigen om een verandering van regime te verhinderen. Dient Pyongyang als eerste de Verenigde Staten een slag toe, dan blijft China neutraal, ook bij Amerikaans vergeldingsacties op Noord-Koreaanse bodem. Dat schrijft de Chinese staatskrant Global Times.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho met zijn Chinese collega, Wang Yi tijdens een bijeenkomst van Aziatische landen eerder deze maandBeeld ap

Voor het eerst in de snel escalerende crisis op het Koreaans schiereiland mengt China zich in de discussies over doemscenario's voor een gewapend conflict. Het is beslist geen officieel overheidsstandpunt, maar een hoofdartikel in de staatskrant Global Times. De fel nationalistische krant staat bekend om zijn commentaren, die soms geschreven lijken te zijn om het westen zoveel mogelijk te shockeren. Deze populaire tabloid wordt echter wel uitgegeven door partijspreekbuis het Volksdagblad. Volgens ingewijden schrijft Global Times op wat Chinese ambtenaren en partijleden denken, maar nooit hardop zullen zeggen.

Het commentaar, in de Engelstalige versie getiteld 'Roekeloos spel loopt uit op echte oorlog', schetst het beeld wanneer China zijn 'stevige vuist' zou inzetten. In de Chineestalige versie rept het artikel niet over stevige vuisten. Daarin wordt gesteld dat China zich niet als 'koevoet' in het conflict laat gebruiken. China zal een 'muur' zijn en gezamenlijk optrekken met Rusland om als 'grootmachten' hun 'nationale veiligheid' te beschermen. China en Rusland zijn de enige bondgenoten van betekenis van de internationale paria Noord-Korea.

Afwijkingen tussen de Chinese versie voor binnenlands publiek en de Engelse versie van een commentaar over een politiek gevoelig onderwerp komen regelmatig voor in de Global Times. Vanzelfsprekend wordt in beide versies van het artikel gepleit voor behoud van de status quo.

De Chinese overheid zwijgt in alle talen over de kwestie Noord-Korea. Dat komt ook omdat het permanent comité van het Politburo midden in de jaarlijkse retraite in de Noord-Chinese badplaats Beidaihe zit. Alle leiders die iets in de melk te brokkelen hebben, inclusief topdiplomaten en ministers, zitten aan het strand. De leden van het Politburo, wiens activiteiten normaal het staatsnieuws domineren, zijn al een week niet meer in het nieuwsbulletin van CCTV te zien geweest. In de gesloten wereld van de Chinese politiek geldt dat als de belangrijkste aanwijzing dat het Beidaihe-conclaaf is begonnen.

Zeker dit jaar is de strandvakantie politiek van groot belang, omdat in het najaar de partijtop zich verjongt: er wordt nu onderhandeld over cruciale beslissingen over benoemingen. Dat is een van de redenen waarom China zich officieel zo op de vlakte houdt. De oplopende spanningen rond Noord-Korea komen op een onhandig moment.

Lees verder over de Noord-Koreaanse oorlogsdreiging

Noord-Korea zegt laatste hand te leggen aan plan om vier raketten af te vuren richting Guam
Noord-Korea heeft donderdag de spanningen met de VS verder opgevoerd met een dreigement om middellangeafstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Een plan hiertoe zal volgende week worden afgerond, aldus Pyongyang. Noord-Korea heeft nog niet eerder zo gedetailleerd informatie vrijgegeven over een plan om Guam te bedreigen.

Woordenstrijd Trump en Noord-Korea loopt ongekend hoog op - dit zijn de militaire scenario's

Nooit eerder uitte een Amerikaanse president zulke dreigende taal tegen Noord-Korea: Donald Trump dreigde Pyongyang dinsdag met 'vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien'. Maar wat kan Trump nog doen nu Noord-Korea in staat is om raketten te voorzien van kernwapens? En wat zal de reactie van Pyongyang zijn? We zetten de mogelijke scenario's op een rij.

Noord-Korea's nucleaire realisme
De wereld lijkt aan de rand te staan van een serieuze nucleaire crisis, met hoofdrollen voor de impulsieve Trump en de maniakaal ogende Kim Jong-un. Er moet een keuze gemaakt worden tussen praten en verscherpte sancties, vindt columnist Arnout Brouwers.

VS weten zich geen raad met Kim en zijn raketten
De zorgen over een eventuele nucleaire oorlog zijn vooral sterk in de Verenigde Staten. In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen.

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen
Met de jongste lancering ligt Alaska in theorie al binnen het bereik van Kim Jong-un en zijn generaals. Perfectionering van de Hwasong-14 moet op termijn leiden tot bedreiging van de Amerikaanse Westkust met een trefzekere raket. Hoe erg is Pyongyangs bezit van een langeafstandsraket?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden