NieuwsChina

Chinese ‘spion’ die zich meldde in Australië: overloper of oplichter?

Overloper of oplichter? Een Chinese spion heeft zich met een schat aan informatie gemeld bij een Australische inlichtingendienst. Volgens Australische media, die dit zaterdag meldden, heeft Wang ‘William’ Liqiang politiek asiel aangevraagd omdat hij vreest voor zijn leven bij terugkeer naar China. De Chinese regering bestreed het verhaal zondag: Wang is een veroordeelde fraudeur.

Een agent van de oproerpolitie stampt de paraplu van een demonstrant plat in Hongkong, waar Wang Liqiang volgens hemzelf actief zou zijn geweest als spion. Beeld EPA
Een agent van de oproerpolitie stampt de paraplu van een demonstrant plat in Hongkong, waar Wang Liqiang volgens hemzelf actief zou zijn geweest als spion.Beeld EPA

Volgens de 26-jarige Wang was hij betrokken bij Chinese infiltratie in activistische groeperingen in Hongkong, waar al maanden geprotesteerd wordt tegen de eigen machthebbers en de macht van China. Ook heeft hij naar eigen zeggen meegewerkt aan de ontvoering van een boekhandelaar in Hongkong die aan de zijde van de demonstranten stond. De man werd naar China gebracht, evenals een aantal andere ontvoerde activisten.

Als het verhaal klopt, is het de eerste keer dat een Chinese spion zichzelf in het Westen ‘ontmaskert’. Maar Wang is geen spion, zeggen de Chinese autoriteiten: hij werd in 2016 in Sjanghai veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna anderhalf jaar wegens fraude. Hij wordt door de Chinese politie nu gezocht in een andere fraudezaak.

Tegenover Australische media hield Wang zijn verhaal vol. ‘Ik was betrokken bij een serie spionageoperaties om wereldwijd de democratie te ondermijnen’, zei hij. Eerder opereerde hij op Taiwan, het eiland met een eigen bestuur dat door China evenwel als een afvallige provincie wordt beschouwd. Hij zou opnieuw ingeschakeld worden om in Taiwan de presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden.

Wang was – nog steeds volgens zijn eigen verhaal – naar Hongkong gekomen met een vervalst paspoort. Zijn dekmantel was een functie bij een Chinees bedrijf in Hongkong. Het bedrijf was in feite een verlengstuk van Chinese inlichtingendiensten. Wang heeft de namen van Chinese spionnen in Hongkong doorgespeeld aan de Australiërs.

Hoewel een bevestiging van het verhaal door de Australische autoriteiten uitbleef, toonden politici in Canberra zich dit weekeinde wel bezorgd over de berichtgeving. De Australische regering had eerder al regels uitgevaardigd om buitenlandse (lees: Chinese) beïnvloeding te voorkomen, zoals een verbod op donaties vanuit het buitenland voor verkiezingscampagnes. De verhouding tussen de belangrijke handelspartners China en Australië is niet bijster goed. Twee Australische politici, die zich kritisch over China hadden uitgelaten, mochten onlangs het land niet binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden