Chinese 'spacewijn' moet de markt veroveren
Als 's werelds grootste consument van rode wijn, is China er alles aan gelegen een sterke druif te produceren die zich staande houdt onder extreme temperaturen. En daarom kijken Chinese oenologen reikhalzend uit naar de terugkeer van een aantal wijntakken uit de ruimte.
Ja, u leest het goed. Aan boord van het ruimtestation Tiangong-2, dat vorige week werd gelanceerd, bevinden zich wijntakken voor de productie van cabernet sauvignon, merlot en pinot noir.
'Chinese wetenschappers hopen dat door de groei van wijn in de ruimte bepaalde mutaties in de takken ontstaan waardoor ze bestendig worden voor het barre klimaat in sommige opkomende wijnregio's in China', meldt DecanterChina.com, een website over de lokale wijnindustrie.
In de noordwestelijke Chinese provincies Ningxia en Xinjiang, ook wel bekend als 'het Bordeaux van China', kunnen de temperaturen 's winters dalen tot 25 graden onder het vriespunt. Ook de bodemomstandigheden in de provincies zijn verre van ideaal. Door genetische veranderingen in de wijntakken zouden de druiven beter bestand moeten zijn tegen kou, droogte en virussen.
De komende drie weken zullen de wijntakken verblijven in het Tiangong-2-ruimtestation, onder toeziend oog van twee astronauten. Die zullen onder meer experimenten uitvoeren met het repareren van materialen in het heelal, ruimtemedicatie, atomische ruimteklokken en zonnestormen.
Bij terugkomst worden de wijntakken overhandigd aan experts, die ze aan een uitgebreid onderzoek zullen onderwerpen. De 'ruimtetakken' worden vergeleken met gelijksoortige takken, in de hoop dat daar een mutatie wordt ontdekt die gebruikt kan worden om een bestendigere variant te creëren.
Chinezen houden van rode wijn
China is het op vier na grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen telt China meer wijngaarden dan Frankrijk, uit cijfers van de International Wine & Spirit Research bleek vorig jaar bovendien dat in China de meeste rode wijn ter wereld wordt gedronken. Meer nog dan in Frankrijk, dat jarenlang op de eerste plaats stond, gevolgd door Italië.
Daarmee is wijn in China getransformeerd van een eliteproduct tot een gangbare drank, die ook in de minder chique restaurants wordt uitgeschonken. Geïmporteerde wijn staat nog altijd bekend als statussymbool, waardoor in China een levendige handel is ontstaan in wijnen met Franse en Spaanse nepetiketten. Toch is zo'n tachtig procent van de wijn die in China wordt gedronken afkomstig uit het land zelf.
Vooral rode wijn is populair. De kleur staat in China symbool voor geluk en kracht. Bovendien is het de kleur van de Communistische partij. Witte wijn wordt geassocieerd met de dood en wordt dan ook voornamelijk op begrafenissen gedronken.