Chinese sites dwingen partijbaas tot excuses

Alerte internetgebruikers brachten in de Verenigde Staten tv-presentator Dan Rather in het nauw, in China krijgen ze nu ook de smaak te pakken....

Van onze correspondent Hans Moleman

Li werd eerder deze maand tot een publieke schuldbekentenis gedwongen nadat enkele Chinese internetforums een brief hadden gepubliceerd. In de brief klaagden de ouders van een middelbare scholier dat deze op school te horen had gekregen dat hij kaartjes moest kopen voor Het Leven Vertaald, een film die was gemaakt door Niuniu, de dochter van de partijsecretaris.

Het bleek dat alle scholen in Shenzhen een brief hadden gekregen van vijf gemeentelijke afdelingen met de opdracht aan de scholieren de film te zien. Toen de zaak via internet aan het rollen was gebracht, konden de staatsmedia niet achterblijven en moest de partijsecretaris op het matje komen.

Li, die als Shenzhens wethouder voor ideologische zaken verantwoordelijk is voor onderwijs, publiciteit, kunst en cultuur, moest diep buigen. Hij beloofde dat zijn dochter en zijn vrouw zouden stoppen met zakelijke activiteiten die verband hadden met zijn portefeuille.

De 25-jarige Niuniu was directeur van filmbedrijf Dream Tunnel en de firma TV Cultuur plus commissaris van een elektronicabedrijf, en mevrouw Li had een leuke baan bij een bureau dat bemiddelt in educatie in het buitenland. 'De partij heeft Li met klem verzocht zijn vrouw en dochter ervan te overtuigen dat ze zich zo spoedig mogelijk moeten terugtrekken', aldus de website van de gemeente Shenzhen.

Corruptie en nepotisme zijn een groot probleem in China's regeringspartij; ze knagen steeds meer aan haar geloofwaardigheid. De nieuwe top heeft grotere inspanningen beloofd om het kwaad aan te pakken. Toch proberen de autoriteiten nog met enige regelmaat op te treden tegen al te kritische geluiden op internet, dat soms de rol van waakhond op zich neemt.

De film van Niuniu was eerder al op Chinese sites als een prul omschreven, evenals haar boek Schaap met Vleugels, waarop het werk gebaseerd was. Niuniu had als thema haar mijmeringen gekozen over haar tijd op een dure Britse kostschool. Ze studeert nu in New York filmproductie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden