Chinese provincie verplicht gps in alle auto's om ze te kunnen volgen

Een gps-systeem dat tot op de meter nauwkeurig vaststelt waar een auto zich bevindt, wordt verplicht voor alle voertuigen in de onrustige Chinese provincie Xinjiang. Automobilisten die de nieuwe anti-terrorismemaatregel negeren, worden geweigerd bij tankstations en kunnen hun auto niet meer verkopen.

Politieagenten bij een winkelcentrum in Hotan in Xinjiang in 2015. Beeld AFP
Politieagenten bij een winkelcentrum in Hotan in Xinjiang in 2015.Beeld AFP

De Bayingolin Mongoolse Autonome Prefectuur maakte de plannen bekend op sociale media, na een geslaagde proef met alle politieauto's in het gebied. Op termijn zouden de maatregelen in de hele provincie Xinjiang worden ingevoerd.

'Er is een ernstige dreiging van internationaal terrorisme waarbij auto's regelmatig worden ingezet als transportmiddel voor terroristen en als potentieel wapen. Vandaar de noodzaak alle auto's in de prefectuur te controleren', aldus de politie in Bayingolin. Voor juni worden alle een tot twee miljoen auto's in Bayingolin uitgerust met een gps-systeem van het Chinese merk Baidou en een electronische nummerplaat. Automobilisten betalen daar 12 euro per jaar voor, aldus de politie in Bayingolin. Benzinestations worden voorzien van een systeem dat elk voertuig scant op de aanwezigheid van de verplichte gps-tracker, meldt de plaatselijke nieuwswebsite Loulannews.

'Chinese broeders'

Het uitgestrekte, dunbevolkte gebied Bayingolin, in het noordwesten van China, is niet het brandpunt van terroristische activiteit; etnisch geweld en aanslagen concentreren zich in het zuiden van de provincie. Vorig jaar december reden daar onbekenden met een voertuig in op een overheidsinstelling, waarbij vijf doden vielen. Dat soort aanslagen zijn exemplarisch voor de veenbrand van etnisch geweld die al langere tijd broeit in Xinjiang, het thuisland van de islamitische Oeigoerse minderheid.

Islamitische Staat richt zich in propagandavideo's rechtstreeks tot 'Chinese broeders'. Meer dan honderd Oeigoeren zouden zich bij IS hebben aangesloten en Oeigoeren in ballingschap duiken ook op bij concurrerende terroristische organisaties. Oeigoeren uit China of de over Centraal-Azië en Turkije verspreide Oeigoerse diaspora duiken steeds vaker op bij aanslagen in het buitenland. Na de schietpartij op club Reina in Istanbul in december, waarbij 39 doden vielen, hield de Turkse politie rekening met een schutter van Oeigoerse afkomst. Voor een nooit opgeëiste bomaanslag op een Thaise tempel staan ook Oeigoeren voor de rechter. Bij deze aanslag in augustus 2016 kwamen twintig vakantiegangers om.

Een truck vervoert goederen in Urumqi in het westen van Xinjiang in 2014. Beeld AFP
Een truck vervoert goederen in Urumqi in het westen van Xinjiang in 2014.Beeld AFP

Kleinere aanvallen

In China blijft het geweld beperkt tot kleinere aanvallen met messen of zelfgemaakte brandbommen - vorige week werden drie mannen die met messen instaken op voorbijgangers door de politie doodgeschoten in de stad Hotan, een bekend risicogebied.

Het is echter vrijwel onmogelijk de sporadische berichten in de Chinese staatsmedia over de ernst van de terreurdreiging in Xinjiang onafhankelijk te controleren.

Volgens China is het strakke regime van veiligheidstroepen en strenge controle op moskeeën, internet en het onderwijs noodzakelijk om de fragiele vrede in Xinjiang te bewaren. Vorige week hielden veiligheidsdiensten grote manifestaties in twee grote steden in Xinjiang, waarbij met mankracht en materieel van paramilitaire troepen door de straten werd geparadeerd.

Mensenrechtenorganisaties en Oeigoerse ballingen vinden dit repressie van de Chinese overheid. Ze zeggen dat China zelf een probleem heeft gecreëerd door Han-Chinezen aan te moedigen zich massaal in Xinjiang te vestigen. Oeigoeren zouden uit pure frustratie over onvrijheid en armoede hun toevlucht zoeken tot islamitische gemeenschappen over de grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden