Chinese president wordt Hu, Hu of Hu

Het Nationale Volkscongres kiest vandaag uit een lijst met één kandidaat de nieuwe president van China. Diens naam, Hu Jintao, is tot na zijn verkiezing geheim....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Het tekent de mysterieuze sfeer in de Chinese politieke wereld dat niemand weet wat de nieuwe leider wil en hoeveel armslag hij heeft. De 60-jarige Hu Jintao, die tien jaar geleden door de toenmalige machthebber Deng Xiaoping werd gezalfd als de leider van 'de vierde generatie', heeft zich nooit uitgelaten over zijn ideeën.

Sinds zijn aanstelling als partijleider is Hu bezig een eigen machtsbasis op te bouwen. Op belangrijke posten heeft hij vertrouwelingen benoemd. Het zijn vooral stafleden van de Partijschool waarvan hij directeur is geweest, en oude vrienden van de Qinghua-universiteit in Peking, waar hij in 1964 zijn titel haalde als waterbouwkundig ingenieur.

Na zijn afstuderen bleef Hu hangen aan deze elite-universiteit. Daar werden aan het begin van de Culturele Revolutie in 1966 de Rode Wachters opgericht. Onderzoek naar Hu's rol in deze vandalistische moordenaarsbende is niet toegestaan. Van de vrienden uit die tijd worden er drie minister en komen er 35 op andere hoge regeringsposten.

De laatste tijd heeft Hu geprobeerd zichzelf een gezicht te geven met gestes die moesten bewijzen dat de partij de armen niet is vergeten. Daartoe poetste hij zelfs een vergeten slogan van Voorzitter Mao op. Hij wil veel geld uittrekken om de kloof tussen rijk en arm te versmallen.

Vooralsnog is Hu slechts de aanvoerder van een collectief, het negen man sterke Vaste Comité van het Politbureau. Dit wordt gedomineerd door protégés van Jiang Zemin, die aanblijft als opperste legerchef.

Jiangs belangrijkste pion is Zeng Qinghong, lid van het Vaste Comité en hoofd van het machtige partijsecretariaat. Hij is Hu's opvolger als directeur van de Partijschool en binnenkort ook vice-president. Waarnemers speculeren al volop over een machtsstrijd tussen Hu en Zeng.

Een andere protégé van Jiang Zemin, Jia Qinglin, leidt sinds donderdag het belangrijkste politieke advieslichaam. Het lage (92,7) percentage waarmee het Nationale Volkscongres hem koos, verwees naar het kolossale smokkelschandaal in de jaren '90 in de provincie Fujian, waar Jia toen partijleider was. Vrijwel alle bestuurders en partijbazen waren medeplichtig, maar Jia werd gesauveerd door een vriend die getuige op zijn huwelijk was geweest. Die vriend was Jiang Zemin, dankzij wie hij eerst partijleider van Peking werd en daarna lid van het nieuwe Vaste Comité.

Daarin heeft Jia als symbool van de corruptie de plaats overgenomen van Li Peng, de 'slager van Tiananmen' en ex-nummer twee van het regime. In 1989 kondigde Li als premier de staat van beleg af, wat de weg vrij maakte voor het bloedige ingrijpen van het leger op het Tiananmenplein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden