Chinese president verstevigt greep op de macht

De zittende president van China, Hu Jintao, heeft tijdens het congres van de Communistische Partij zijn greep op de macht verstevigd. Oude rivalen verdwenen uit het permanent comité van het politbureau van de partij om te worden vervangen door vertrouwelingen van het 64-jarige staatshoofd. Maandag presenteerde hij zijn kroonprinsen...

Xi Jinping en Li Keqiang waren de jongste toevoegingen aan het permanent comité en worden gezien als favorieten om Hu, die vermoedelijk in 2012 terugtreedt, op te volgen. Zoals gebruikelijk kwamen de hoogste bestuurders van China bij de presentatie van het nieuwe permanent comité in volgorde van macht het podium op.

De Chinese communistische traditie schrijft daarbij voor dat het eerste nieuwe gezicht dat het podium betreedt, moet worden gezien als de gedoodverfde opvolger van de regerend president. De 54-jarige Xi liep maandag voor de twee jaar jongere Li het podium op. De partijbaas in de metropool Shanghai lijkt dus een streepje voor te hebben op zijn ambtgenoot uit de provincie Liaoning. De minister van Openbare Veiligheid Zhou Yongkang (64) en politbureaulid He Guoqiang (63) zijn de overige nieuwe aanwinsten voor het comité.

Het viertal vervangt vicepresident Zeng Qinghong, Wu Guanzheng, Luo Gan en de eerder dit jaar overleden vicepremier Huang Ju. Premier Wen Jiabao behield zijn zetel in het belangrijkste Chinese bestuursorgaan. Zeng, die een vertrouweling was van de gewezen president Jiang Zemin, gold als de belangrijkste tegenstander van Hu.

Tijdens de presentatie van het nieuwe permanent comité ontvouwde president Hu meteen in hoofdlijn zijn plannen voor de komende jaren. ‘We zullen doorgaan met hervormingen. We zullen een onafhankelijke buitenlandse politiek van vrede najagen, het pad volgen van vreedzame ontwikkeling en een win-win strategie volgen van openstelling.’

Afgelopen week al werd duidelijk dat China in 2020 het Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking verviervoudigd wil hebben. Wetenschap en technologie zullen ook veel aandacht krijgen en de modernisering van het leger zal doorgaan. Hu benadrukte daarbij wel dat er een politiek van vreedzame coëxistentie met Japan en andere buurlanden zal worden gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden