Chinese partijtop vecht machtsstrijd openlijk uit

Moord, seks en spionage: de machtsstrijd die in de top van de Chinese communistische partij woedt over wie de komende tien jaar de toon zet in de tweede economie ter wereld, krijgt trekken van een moddergevecht. De kampen bestoken elkaar met vuile dossiers die normaal angstvallig geheim worden gehouden.

SHANGHAI - De laatste modderbal: een onderschepte CIA-spion die toegang had tot de hoogste kringen in Peking. Vorige week lekte via een krant in Hongkong uit dat een stafmedewerker van sous-chef Qiu Jin van het ministerie van Staatsveiligheid is gearresteerd wegens het verraden van geheimen aan Washington. De 38-jarige geheim agent zou in een honey trap zijn beland: een ranke schone had hem verleid, wist de krant te melden. De Chinese staatsmedia zwijgen er tot dusverre over, maar dat helpt niet - wat naar Hong Kong lekt, sijpelt toch weer terug naar de rest van China.

Normaal zou zo'n schandaal niet naar buiten komen. De regering in Peking zwijgt steevast over alles wat met spionage te maken heeft - en pijnlijk gezichtverlies door een Amerikaanse mol in de top van het veiligheidsapparaat zou zeker resoluut onder de pet zijn gehouden.

Dat de mol ditmaal het daglicht ziet, duidt op opzet, taxeren analisten. Hier wordt een gemeen knietje uitgedeeld, zegt een politicoloog in Peking die vanwege de gevoeligheid van de materie anoniem wil blijven.

Souschef geheime zaken Qiu, de man die nu in zijn hemd staat, behoort tot het kamp van Hu Jintao. De gematigde Hu bracht onlangs Bo Xilai ten val, de voorman van het conservatieve 'linkse' kamp in de Communistische Partij China (CPC), dat de macht van de staat en de partij verder wil uitbreiden.

Dus moet het lek over deze blamage het werk zijn van de aanhang van Bo. Deze vrienden, die vooral bij politie en leger zitten, nemen zo wraak op Hu voor het vuil dat de afgelopen tijd over hun gevallen leider Bo is rondgestrooid. Het is speculatie, erkent de politicoloog, maar er zit een logische lijn in. Er zijn de afgelopen maanden vreemde dingen gebeurd in de boezem van de CPC.

Nerveuze klokkenluider

Het begon in februari, toen een politiechef het Amerikaanse consulaat in Chengdu binnenvluchtte. Deze commissaris Wang had belastend materiaal bij zich over Bo Xilai, de partijprins die als chef van de centrale metropool Chongqing komend najaar een gooi wilde doen naar een van de hoogste posten in Peking. Volgens Wang was de vrouw van Bo betrokken bij de moord op een Britse zakenman, die de Bo's had willen afpersen bij het in veiligheid brengen van miljoenen aan smeergeld.

Commissaris Wang durfde met dit dossier niet gewoon naar Peking te gaan, doodsbang dat hij onschadelijk zou worden gemaakt door de hoogste politiebaas, Zhou Yongkang, die tot het kamp van Bo behoort. Hij koos daarom voor de bescherming van de Amerikanen, die tot hun schrik opeens met een nerveuze klokkenluider zaten.

Wang wist met zijn uitzonderlijke manoeuvre enige protectie in Peking te forceren. Qiu Jin, de souschef staatsveiligheid uit het kamp van president Hu, kwam hem hoogstpersoonlijk in Chengdu ophalen. Wang wist zich zo veiliger met zijn brisante dossiers, die behalve moord en doodslag ook betaalde seks van Bo met een beroemde Chinese actrice zouden behelzen.

Vorige week was er opeens de wraak van Bo: de onthulling, via een bevriende Hongkongse krant, dat er een CIA-spion huisde in het kamp van Hu. De affaire ontwikkelt zich tot het grootste politieke schandaal sinds 1989. Toen werd de partijtop gesplitst door ruzie over het neerslaan van de studentendemonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede. Nu besmeuren de kampen elkaar met modder in een scenario dat nog het meest lijkt op een maffia-thriller.

'Alles wijst op een hardnekkige binnenbrand in de partijtop', aldus de politicoloog. 'De vraag is: wordt het een uitslaande brand, of krijgen de kampen het vuur onder controle?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden