Chinese partijbons ter dood veroordeeld

In China is maandag een belangrijk partijfunctionaris ter dood veroordeeld wegens corruptie. De 66-jarige Cheng Kejie, voormalig vice-voorzitter van het Chinese parlement, zou meer dan tien miljoen gulden aan steekpenningen hebben ontvangen....

Cheng heeft tien dagen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Eerste Volksgerechtshof in Peking. Als het vonnis wordt uitgevoerd, is hij de meest voorname partijfunctionaris die ooit voor corruptie ter dood is gebracht.

De partijbons zou samen met zijn maîtresse steekpenningen hebben aangenomen toen hij van 1992 tot 1998 de arme zuidelijke provincie Guangxi bestuurde. In ruil daarvoor misbruikte Cheng zijn positie om goedkoop land te verkopen en bouwcontracten en promoties uit te delen. Volgens de Chinese staatsmedia had Cheng zijn geloof in het communisme verloren en was hij ten prooi gevallen aan de verlokkingen van macht, geld en seks.

Chengs veroordeling is onderdeel van de pogingen van het Chinese bewind om paal en perk te stellen aan de wijdverbreide corruptiepraktijken. Het aanzien van de Communistische Partij is de afgelopen jaren ernstig geschaad door een serie corruptieschandalen onder bestuurders, militairen en politieagenten. In maart getuigde premier Zhu Rongji in een felle rede van zijn voornemen 'genadeloos' af te rekenen met de corruptie, ook die onder hoge partijfunctionarissen.

Drie dagen daarna werd Hu Changqing, voormalig vice-gouverneur van de provincie Jiangxi, geëxecuteerd wegens corruptie. In april werd Li Chenglong, voormalig plaatsvervangend burgemeester van de provinciestad Guigang, om dezelfde reden ter dood gebracht. Vorige week werden nog tienduizend ambtenaren ontslagen vanwege corruptiepraktijken.

Ondanks deze publieke strijd tegen machtmisbruik, geloven veel Chinezen niet dat de corruptie in de hoogste partijkringen echt wordt aangepakt. Zo is er weinig vooruitgang geboekt in het onderzoek naar het grote smokkelschandaal in de stad Xiamen, waarmee meer dan 750 miljoen gulden is gemoeid. Bij dit schandaal zouden niet alleen douanebeambten, bankiers en politiefunctionarissen betrokken zijn, maar ook de ex-vrouw van Jia Qinglin, lid van het Politburo en bondgenoot van president Jiang Zemin.

Volgens een westerse diplomaat is de corruptie 'zo wijdverbreid in het systeem, dat het moeilijk voorstelbaar is dat een paar openbare aanklachten hieraan een eind kunnen maken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden