Nieuws

Chinese overheid blokkeert accounts over cryptomunten en lanceert eigen digitale yuan

De Chinese autoriteiten hebben afgelopen weekeinde een reeks accounts over de handel in en het minen (delven) van cryptomunten geblokkeerd op Weibo, het Chinese Twitter. De maatregel is een teken dat de Chinese regering vastbesloten is de bitcoin en andere cryptomunten drastisch aan banden te leggen in China.

Bert Lanting
Installatie voor het delven van cryptomunten in China. Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures
Installatie voor het delven van cryptomunten in China.Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures

Vorige maand kondigde de Chinese regering al een offensief aan tegen het minen en verhandelen van bitcoins en andere cryptomunten. In het kader daarvan besloten enkele Chinese brancheorganisaties om betalingsdiensten die van cryptomunten gebruikmaken te verbieden.

Dit weekeinde merkten cryptoliefhebbers in China dat tal van accounts over hun favoriete onderwerp niet meer toegankelijk waren. Op hun scherm verscheen de mededeling dat die inbreuk maakten op de wetten en regels. ‘De Dag des Oordeels is aangebroken voor crypto KOL’, schreef een bitcoinspecialist of ‘key opinion leader’ (KOL) die zichzelf ‘Woman Dr. bitcoin mini’ noemt. Ook haar account ging dit weekeinde voor de bijl.

Opvallend is dat Chinese media de laatste tijd een hele reeks negatieve berichten over cryptomunten hebben gepubliceerd, van oplichtingspraktijken bij cryptobeurzen tot het gebruik van de munten in de wapensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten.

Delven nog niet verboden

Verwacht wordt dat de autoriteiten de komende tijd nog meer maatregelen afkondigen om de cryptoindustrie onder controle te brengen. Sinds 2017 is de handel in bitcoins verboden in China. Minen is nog niet verboden, al verwachten experts dat ook dat steeds meer aan banden wordt gelegd.

Miners uit China nemen een groot deel van de productie van nieuwe bitcoins en andere cryptomunten voor hun rekening. Voor het maken daarvan zijn zware computers met een gigantische rekenkracht nodig die extreem veel energie slurpen en die is in China goedkoper dan in veel andere landen.

Maar de autoriteiten maken zich steeds meer zorgen over de enorme hoeveelheid energie die de bitcoin-industrie gebruikt. Nu al is het een van de meest energie-intensieve sectoren van de Chinese industrie, met een verbruik dat te vergelijken is met dat van heel Italië. Die verspilling staat op gespannen voet met de afspraken die Beijing heeft gemaakt onder het Klimaatakkoord van Parijs.

Eigen digitale munt

Daarbij komt dat de Chinese Communistische Partij ook om ideologische redenen wantrouwend staat tegenover cryptomunten. Die onttrekken zich aan het toezicht van de staat en ondermijnen daarmee het machtsmonopolie van de partij.

China heeft nu plannen zelf een virtuele munt in circulatie te brengen, de digitale yuan (e-CNY). De munt wordt uitgegeven door de Chinese centrale bank. Voordeel voor de Chinese autoriteiten is dat die in ieder geval één kenmerk van de bitcoin mist: anonimiteit. Alle transacties met de digitale yuan zijn voor de autoriteiten te volgen, waarmee de overheid er een instrument bijkrijgt om haar burgers in de gaten te houden.

Tegelijkertijd hoopt China met de introductie van de digitale yuan de dominantie van de Amerikaanse dollar in het mondiale financiële verkeer te doorbreken.

Russische plannen

Dat is ook een van de motieven voor Rusland om zijn eigen digitale munt uit te geven. Volgens Elivra Nabioellina, de president van de Russische centrale bank, is het de bedoeling dat de digitale roebel al voor het eind van dit jaar wordt gelanceerd. Het gaat om een zogenoemde stablecoin, een virtuele munt die gekoppeld is aan de koers van de roebel.

Grootste probleem is volgens Nabioellina dat tal van landen en hun centrale banken los van elkaar bezig zijn hun digitale munten te ontwikkelen, waardoor de systemen mogelijk niet op elkaar aansluiten. Maar ook zij ziet als voordeel voor Rusland dat een digitale munt het land minder gevoelig maakt voor eventuele Amerikaanse sancties, zoals het beperken van de toegang tot het internationale betalingssysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden