Chinese ouders in de bres voor hun homofiele kind

VAN ONZE VERSLAGGEVER FOKKE OBBEMA

AMSTERDAM - Ouders van homoseksuele kinderen hebben in een open brief aan het Chinese parlement gepleit voor invoering van het homohuwelijk. De 'kameraad-ouders', zoals zij zichzelf noemen, stellen dat hun kinderen minder rechten hebben dan heteroseksuelen. 'Kameraad' betekent in straattaal 'homo'.

In de media is er aandacht voor de homorechten vanwege het succes van een op internet circulerende video. Daarin beklagen twee jonge vrouwen zich erover dat een ambtenaar hun huwelijksaanvraag heeft geweigerd.

'Sommige van onze kinderen houden al meer dan tien jaar van hun partner. Ze zorgen voor elkaar, maar ze mogen niet voor hun partner tekenen als een van hen een operatie nodig heeft. Als ouders zijn we vaak bezorgd, omdat ze niet kunnen trouwen', schrijven de anonieme ouders.

De maatschappelijke druk om een gezin te vormen, is nog altijd groot. De ouders vinden het 'ongelooflijk' dat hun kinderen alleen maar met heteroseksuelen mogen trouwen. 'Het is toch algemeen bekend dat wanneer homoseksuelen dat doen, dat tot ernstige maatschappelijke problemen leidt. Onze wetten kunnen toch niet dit soort huwelijken aanmoedigen?'

Ze schatten het aantal homoseksuelen in China op zestig miljoen, circa 4 procent van de bevolking. Tel daar 120 miljoen bezorgde ouders bij op en duidelijk mag zijn, zo houden zij de parlementariërs voor, hoe groot de behoefte aan het homohuwelijk is.

Over het aantal homo's bestaat geen overeenstemming. De schattingen van de overheid liggen aanzienlijk lager, maar Chinezen zijn terughoudend met het prijsgeven van hun geaardheid.

Van oudsher rust er geen taboe op homoseksualiteit in China: zowel het confucianisme als het taoisme staan er tamelijk neutraal tegenover. Onder het communisme was homoseksualiteit echter verboden, tot 1997. Sindsdien is er sprake van een groeiende acceptatie, getuige het aantal bars, sauna's en theehuizen voor homo's, ook buiten de grote steden Shanghai en Peking. Er zijn zelfs enkele gayparades gehouden en het in elkaar slaan van homo's komt vrijwel niet voor - homoseksualiteit wordt bovenal gedoogd.

Dat is ook de kern van het regeringsbeleid sinds het einde van het verbod: van vervolging is geen sprake meer, maar gelijkberechtiging staat ook nog niet op de politieke agenda. De beweging van 'kameraad-ouders' wil daar nu verandering in brengen en krijgt daarbij steun van diverse actiegroepen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden