nieuwsexclusieve club Mar-a-Lago

Chinese omzeilt Trumps beveiliging en komt zijn luxe resort binnen. Mét een usb-stick vol malware

Ondanks de zware veiligheidsmaatregelen is het een 32-jarige vrouw uit China gelukt president Trumps beveiliging te omzeilen en zijn luxueuze resort Mar-a-Lago te betreden. Zhang Yujing uit Shanghai bleek bovendien in het bezit te zijn van een usb-stick met malware.

Gasten komen aan voor een feest in Trumps exclusieve Mar-a-Lago-club in Palm Beach.Beeld AFP

De arrestatie van Zhang, afgelopen zaterdag, in het luxueuze resort in Palm Beach, Florida, waar de president zijn weekend doorbracht, heeft geleid tot veel speculaties. Had ze kwade bedoelingen, op een moment dat de relatie met China gespannen is vanwege Trumps handelsoorlog met Beijing? Of gaat het om een onschuldige poging om Trump te ontmoeten en een selfie met hem te scoren?

De actie van de vrouw heeft de Secret Service, die de president continu bewaakt, flink in verlegenheid gebracht. Als Trump Mar-a-Lago bezoekt, wordt alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat ongenode figuren in zijn nabijheid komen. Zo wordt het vliegverkeer tot op een afstand van zo’n 60 kilometer beperkt. De Secret Service en de kustwacht bewaken de twee waterwegen nabij het resort. Ook worden de straten rond Mar-a-Lago afgezet.

Toch wist Zhang zaterdagmiddag met een smoes de agenten van de elitedienst om de tuin te leiden. Ze zwaaide meteen met twee Chinese paspoorten toen haar bij een controlepost buiten de club werd gevraagd wat ze kwam doen. Ze zei dat ze een van de bijna vijfhonderd leden van het hotelresort was en wilde gaan zwemmen. Een check wees echter uit dat zij helemaal niet tot de exclusieve leden, allemaal miljonairs, behoorde.

Presidentskandidaten worden door de Secret Service beveiligd zodra ze de nominatie van hun partij in de wacht hebben gesleept. Hier bezoekt Trump, tijdens de campagne van 2016, omringd door agenten van de Secret service het graf van oud-president Gerald Ford in Michigan.Beeld AFP

Personeel sloeg alarm

Maar de alarmbellen gingen niet meteen rinkelen. Zhang werd gewoon toegelaten tot Mar-a-Lago, omdat een manager dacht dat ze de dochter was van een van de Chinese clubleden. Toen de Secret Service vroeg haar of dat klopte, gaf ze een onduidelijk antwoord. Omdat de agenten dachten dat dit wellicht kwam door haar slechte Engels, besloten ze haar binnen te laten. In een golfkarretje werd de Chinese vrouw vervolgens naar de lobby gereden.

Eenmaal binnen ging Zhang niet zwemmen. Tegen een stafmedewerker vertelde ze dat ze in Mar-a-Lago was voor een bijeenkomst van een Chinese vereniging. Omdat er helemaal geen Chinese bijeenkomst die dag was gepland, rook het personeel onraad, waarna de Secret Service werd ingeschakeld. Een geluk bij een ongeluk was dat Trump op dat moment niet in het resort was maar in een golfclub in de buurt. Zhang weigert sindsdien vragen te beantwoorden van politie en justitie.

De Secret Service vindt dat de dienst geen enkele blaam treft. ‘De Secret Service bepaalt niet wie wordt uitgenodigd of wie welkom is in Mar-a-Lago’, aldus de veiligheidsdienst in een verklaring. ‘Dat is de verantwoordelijkheid van het resort zelf.’ Kortom, Mar-a-Lago is niet het Witte Huis. Critici vinden het echter zorgwekkend dat de dienst zulke belangrijke beslissingen overlaat aan derden.

President Trump stapt medio maart uit de presidentiële limousine, bijgenaamd The Beast, terwijl hij wordt beveiligd door Secret Service-agenten. Hij bezocht toen het ministerie van Defensie in Washington. Beeld EPA

Blunders onder Obama

Ook onder president Obama bleek de presidentiële beveiliging niet altijd waterdicht. Zo slaagde een man er in 2014 in om bij een diner te komen in Washington met president Obama. Hij deed zich voor als een Congreslid.

De indringer maakte zelfs een praatje met Obama. Omdat een Secret Service-agent werd afgeleid, wist de man binnen te komen. Een paar dagen eerder was een man het Witte Huis binnengedrongen zonder dat de Secret Service dat in de gaten had. Hij belandde onder andere in de East Room. 

Uit een onderzoek van het Congres bleek ook dat Obama’s beveiligers, tijdens een bezoek aan Atlanta, een gewapende man tot een lift toelieten waarin de president stond. De man, een beveiliger van een overheidsdienst, bleek later tot overmaat van ramp ook nog een strafblad te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden