Chinese miljarden voor Tibetaans themapark

AMSTERDAM - China steekt 3,9 miljard euro in een themapark net buiten de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Met meer toeristen en dus meer inkomsten voor de lokale economie hoopt Peking de politieke onrust in het gebied efficiënter te smoren.

In juni berichtten de Chinese staatsmedia dat ook in het zuidoosten van Tibet het toerisme zal worden ontwikkeld. De arme provincie Nyingchi, ruim 300 kilometer ten oosten van Lhasa, moet na een injectie van 46 miljoen euro een Swiss-style trekpleister worden, met 22 'modeldorpen'.

Bij het beoogde themapark, op anderhalve kilometer van het centrum van Lhasa, zijn ook een woonwijk en een commercieel district gepland. Het centrale thema van het park is de historische figuur van prinses Wencheng, een 7de eeuwse nicht van de toenmalige keizer Taizong.

Volgens de Chinese overlevering werd Wencheng uitgehuwelijkt aan de Tibetaanse koning Songtsän Gampo, als onderdeel van een vredesverdrag tussen China en Tibet.

Peking, dat Tibet in 1951 annexeerde, beoogt met dit verhaal de nauwe historische banden tussen China en Tibet te illustreren, aldus het Chinese persbureau Xinhua. Prinses Wencheng zou de Chinese cultuur naar Tibet hebben gebracht.

Lhasa trekt nu vooral boeddhistische pelgrims en toeristen die komen voor de Jokhangtempel en het Potalapaleis, het voormalige verblijf van de dalai lama, de geestelijk leider van Tibet.

In 2008 was Lhasa het toneel van ernstige rellen. Peking beschuldigt de 77-jarige naar Dharamsala (India) uitgeweken dalai lama ervan de onafhankelijkheidsgevoelens onder Tibetanen - die zich blijven verzetten tegen de Chinese annexatie - aan te jagen. Alleen al in de eerste helft van 2012 staken 35 Tibetaanse monniken, nonnen en gewone burgers zichzelf in brand, uit protest tegen de permanente Chinese aanwezigheid in hun land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden