Chinese milieuminister stapt op na benzeenvervuiling

Het vervuilingsschandaal in het noordoosten van China heeft de Chinese minister van Milieu vrijdag zijn baan gekost. Door een ontploffing op 13 november in een chemische fabriek stroomden tonnen kankerverwekkende benzeen in een rivier, waardoor miljoenen mensen vorige week dagenlang geen kraanwater konden drinken....

ANP

Xie Zhenhua, die zelf aftrad, is opgevolgd door de directeur van het Chinese staatsbosbeheer, meldde het persbureau Xinhua. Het agentschap noemde geen reden voor het plotselinge vertrek van Zhenhua, maar volgens de Chinese televisie is zijn ontslag een direct gevolg van het milieuschandaal. De tientallen kilometers vervuild water slingeren zich momenteel door streken met miljoenen bewoners richting Rusland.

Xie bracht de autoriteiten in Moskou pas op 22 november op de hoogte van de naderende stroom gif. Hij ging er destijds vanuit dat de chemicaliën vanzelf door het rivierwater verdund zouden worden, en het dus niet te laat was om de Russen te informeren, aldus het Chinese Caijing Magazine.

Het buurland zit inmiddels echter met de naderende stroom benzeen in zijn maag. De autoriteiten van de stad Chabarovsk (bijna 600.000 inwoners) gaan waarschijnlijk een kanaal afsluiten om te voorkomen dat het vervuilde water door hun stad zal stromen. De rivier, die dan is overgegaan in de Amoer, bereikt de stad in het uiterste zuidoosten van Rusland vermoedelijk tussen 9 en 11 december.

Het aftreden van Xie past in het beleid van president Hu Jintao. Die wil hoge functionarissen meer verantwoordelijk houden voor falend overheidsoptreden. Dat gebeurde in 2003 bijvoorbeeld toen de minister van Volksgezondheid en de burgemeester van Peking werden afgezet. Zij hadden de uitbraak van de dodelijke longziekte SARS onder de pet gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden