Chinese leider wil minder corruptie en seks

De nieuwe leider van de Chinese communistische partij wil met herboren elan een onuitroeibaar verschijnsel te lijf: de corruptie. Hu Jintao zal zich er binnen de partij niet populair mee maken....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Hu werd in november vorig jaar partijleider en wordt volgende maand ook president van China. In de tussentijd heeft hij zich ontpopt als beschermer der ontrechten. Hij bezocht arme boeren, maoïstische bedevaartplaatsen en nomadenfamilies in Binnen-Mongolië waar het 35 graden vroor. Hij pleitte voor sociale gerechtigheid, minder seks en meer onbaatzuchtigheid.

Dankzij de grote publiciteit staat de tot voor kort onbekende Hu nu bekend als een sociaal bewogen man, haast een tegenpool van de hoogste leider Jiang Zemin, de kampioen van het kapitaal. Maar is daarmee de vraag who is Hu beantwoord? Voorlopig gaan de sociale gebaren en uitspraken van de nieuwe partijleider de perken van het public-relations-offensief niet te buiten.

Met een felle aanklacht tegen de corruptie heeft Hu opnieuw een wit voetje proberen te halen. Tegen de disciplinecommissie van de partij, die belast is met de strijd tegen oneerlijke praktijken, heeft hij gezegd dat de corruptie in de partij de spuigaten uitloopt. Het corruptieniveau van het midden- en hoge partijkader is 'ernstig', zei Hu.

Ook Hu's voorganger Jiang Zemin viel vaak uit tegen de corruptie. Hij riep dat deze praktijk de partij in diskrediet brengt en te gronde kan richten als ze niet drastisch wordt aangepakt.

Hu's woorden bewijzen dat dat laatste niet is gebeurd. Nog altijd houdt de strijd tegen de corruptie op waar de invloed van een hooggeplaatste partijman begint.

Hu's vernieuwingsdrang gaat niet zo ver dat hij de strijd tegen de corruptie in handen geeft van een onafhankelijke instantie. De corruptie is overal, zelfs bij de verkiezing van klassenvertegenwoordigers. Het komt niet zelden voor dat ouders de klasgenootjes van hun kind uitnodigen voor een diner om de verkiezing van hun spruit veilig te stellen. Als dat lukt, gedraagt de nieuw verkozene zich vaak net als veel lokale bestuurders die hun ondergeschikten afpersen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden