'Chinese legerofficier stortte geld in kas Democraten VS'

Een hoge Chinese legerofficier heeft in de Amerikaanse verkiezingscampagne van 1996 ruim 300 duizend dollar gestort in de kas van de Democratische Partij....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Chung heeft zijn uitspraken gedaan in het kader van een al achttien maanden durend onderzoek naar wat in de VS 'The China Connection' wordt genoemd. De Californische zakenman van Taiwanese afkomst vervulde een sleutelrol in de fondsenwerving van de Democraten, inclusief Clinton en Gore. Tegen de FBI heeft hij gezegd dat 300 duizend dollar afkomstig was van de Chinese luitenant-kolonel Liu Chao-ying, tevens directrice van China Aerospace. Het geld zou zijn gestort nadat de regering China Aerospace toestemming had gegeven Amerikaanse communicatiesatellieten te lanceren.

De luitenant-kolonel is een dochter van de inmiddels gepensioneerde generaal Liu Huaqing, de hoogste commandant van het Chinese Volksleger en lid van het politbureau van de communistische partij. Het geld werd via een door Chung en luitenant-kolonel Liu Chao-ying opgerichte onderneming, Marshall Investments, naar de Democratische Partij gesluisd.

De getuigenverklaring van Chung, die blijkbaar in ruil voor medewerking aan het onderzoek van de FBI in aanmerking wil komen voor strafvermindering, is het eerste concrete bewijs dat in de duurste verkiezingscampagne in de geschiedenis van de VS op ongeoorloofde wijze geld is gestort in de kas van de Democraten. Donaties door buitenlandse regeringen en bedrijven zijn bij wet verboden en partijen en politici zijn verplicht nauwkeurig de bronnen van hun fondsen te onderzoeken.

Niet bekend

De FBI vermoedt al geruime tijd dat Chinese functionarissen hebben getracht de Congres- en presidentsverkiezingen van 1996 te beïnvloeden. De telefoons van Aziatische Amerikanen werden afgeluisterd en Chung stond al snel bovenaan de lijst van verdachten.

Hoewel het Congres daar ook lucht van gekregen had, dankzij het spitwerk van onderzoeksjournalisten van The New York Times en The Washington Post liepen onderzoeken vast. Met name het onderzoek van de Republikeinse senator Fred Thompson werd een fiasco omdat de belangrijkste getuigen óf waren vertrokken naar Hong Kong óf weigerden verklaringen af te leggen waarin zij zichzelf zouden belasten. Of het Congres de onderzoeken nu al wil heropenen is nog niet duidelijk.

Evenmin is helder waarom de Chinese militairen de Democraten hebben gesteund. Gezien de hoge positie van luitenant-kolonel Liu Chao-ying in China Aerospace wordt een verband gelegd met het opheffen van sancties tegen deze onderneming. Op 9 oktober 1995 ondertekende minister van Buitenlandse Zaken Christopher een geheime order, waarin China Aerospace toestemming kreeg om Amerikaanse particuliere satellieten te lanceren met Chinese raketten. China Aerospace is gespecialiseerd in het lanceren van communicatiesatellieten en werkt aanzienlijk goedkoper dan Amerikaanse en Europese ondernemingen.

Amerikaanse exploitanten van communicatiesatellieten, waaronder Hughes Electronics, hadden er bij Clinton en Christopher op aangedrongen de sancties tegen China Aerospace, dat ook rakettechnologie aan Pakistan had verkocht, op te heffen. Nadat dat was gebeurd kwam de geldstroom op gang. Nationale-veiligheidsadviseur Sandy Berger en Witte-Huiswoordvoerder McCurry ontkenden zondag in Groot-Brittannië ieder verband tussen de cheques en het besluit van Christopher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden