Chinese 'Internet-dissident' veroordeeld

In China is de eerste elektronische dissident de gevangenis ingegaan. De eigenaar van een softwarebedrijf uit Shanghai kreeg twee jaar omdat hij dertigduizend e-mail-adressen in China had doorgegeven aan een groep die vanuit de VS een elektronisch dissidentenblad verspreidt....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

PEKING

De dertigjarige Lin Hai werd in maart vorig jaar opgepakt. Sindsdien heeft zijn familie hem niet meer gezien. Hij stond op 5 december terecht in een geheim proces zonder advocaat. Zijn vrouw werd op de dag van het proces werd ze vastgehouden door de politie. Ook het vonnis is achter gesloten deuren uitgesproken. Eind vorig jaar beloofden de autoriteiten dat in 1999 de processen vrij toegankelijk zouden worden.

Volgens Lin en zijn vrouw kan het doorgeven van publiek bekende e-mail-adressen geen misdrijf zijn. Maar voor de communistische partij is het dat wel. De veroordeling van Lin is een waarschuwing voor iedereen die Internet gebruikt voor staatsondermijnende doeleinden, dat wil zeggen kritiek op de regering en op het communistische systeem.

Internet groeit in China explosief. Sommigen schatten het aantal gebruikers al op zes miljoen. De abonnees zijn bekend bij de staat, die ook alle providers controleert en eventueel blokkeert. Sites van mensenrechtenorganisaties zijn niet of moeilijk bereikbaar. Hetzelfde geldt voor nieuws van persbureaus over zaken die men liever stil wil houden.

Tegen de vrije uitwisseling van ideeën via e-mail stond de regering vrijwel machteloos. Maar in het brede offensief tegen 'destabiliserende factoren' zoals demonstraties, protestacties, fraude, corruptie en de verspreiding van onwelkome politieke ideeën, mocht Internet niet ontbreken.

De veroordeling van Lin Hai staat niet op zich. De Internet-cafés hebben bevel gekregen de gegevens van hun operaties, de namen van de gebruikers inbegrepen, door te geven. Volgens het officiële persbureau China News Service is die maatregel bedoeld om de jeugdige bezoekers van die cafés te beschermen tegen pornografie en gokken.

De Internet-controleurs krijgen bijstand van een landelijk net van elektronische politie. Ieder politiebureau moet een afdeling krijgen die zich gaat wijden aan het schenden van e-mail-geheimen. Het recht op privacy bestaat in de Chinese traditie nauwelijks, en moet in ieder geval wijken voor het besluit van het regime om de oppositie in de kiem te smoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden